2022. december 12. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: az utolsó Ford GT

A Ford egy különleges, kizárólag versenypályán használható modellel búcsúztatja kétüléses szupersportautóját. A 2023-as modellévű Ford GT Mk IV a valaha épített legnagyobb teljesítményű és legfejlettebb technológiájú Ford GT lesz, amiből az 1967-es GT Mk IV versenyautó előtt tisztelegve csak 67 darabot fognak építeni.

A valaha kerékre állított legextrémebb Ford GT egy páratlanul fejlett szupersportautó, egyedi karosszériával, hajtáslánccal és felfüggesztéssel. Az ülések mögött egy növelt lökettérfogatú, duplaturbós V6-os EcoBoost motort találunk, amely 800 lóerőt présel ki magából. Az aggregáthoz egy „rendes” verseny váltómű kapcsolódik, a karosszéria kompletten szénszálas műanyagból készült, a tengelytáv pedig a még jobb kezelhetőség érdekében hosszított. Az ASV (adaptive spool valve) felfüggesztést a Multimatic szállította.

Az új Ford GT Mk IV-et a Multimatic markhami üzemében fogják gyártani, mégpedig kézi munkával. Az autó iránt érdeklődök a https://www.ford.com/performance/gt/mk-iv/ weboldalon fejezhetik ki vásárlási szándékukat. Azt, hogy végül ki kaphat majd a 67 darabos GT Mk IV limitált szériából, a jövő év első negyedévében fogják eldönteni. A versenyautó ára egyébként 1,7 millió dollár, és a kiszállítások jövő májusban indulnak.