2023. január 24. 17:10   |   Autoblog
címkék:  

Ezzel a modellel köszön el az Aston Martin DBS

A DBS típusnév mindig az Aston Martin legexkluzívabb modelljeit jelölte, 2018-tól pedig már az utcai GT modellek csúcsát jelenti. A V12-es motorral hajtott jelenlegi DBS modell sorozatgyártása hamarosan véget ér, ezért a brit márka bemutatta minden idők legerősebb és leggyorsabb DBS változatát, a DBS 770 Ultimate-et.

A DBS 770 Ultimate, ahogy a neve is sugallja, az Aston Martin 5,2 literes duplaturbós V12-es erőforrásának 770 lóerőre felhúzott változatát kapta meg, amely 900 Nm-es nyomatékot vonultat fel az 1800-5000-es fordulatszám-tartományban. A DBS 770 Ultimate így 3,4 másodperc alatt sprintel százra és 339 km/órás végsebességet képes elérni.

Az erő egy 8-fokozatú ZF automataváltón keresztül zúdul a korlátozottan önzáró differenciálművel kiegészített hátsó tengelyre. A váltó egyedi hangolást kapott, hogy tovább fokozza a vezetési élményt. A lassítás feladatát karbon kerámia fékrendszerre bízták, 410 x 38 mm-es első és 360 x 32 mm-es hátsó tárcsákkal. Az úttal való közvetlenebb kapcsolatot az új szilárdan rögzített kormányoszlop teremti meg. A fürgébb kapcsolásokra képes váltómű és a még több visszajelzést adó kormányzás mellett a 25 százalékkal merevebb frontrész is hozzájárul az intenzívebb vezetési élményhez. Az adaptív lengéscsillapító rendszert is áthangolták, de anélkül, hogy a menetkomfort bármit is csorbult volna.

Az izmosabb motor megfelelő hűtéséről a motorháztető új légbeömlője, valamint az első lökhárító két oldalsó légbeömlő nyílása gondoskodik. Az ablakkeretek, a külső tükörházak, a sárvédő kopoltyúk és a küszöbidomok anyaga szénszálas műanyag. A DBS 770 Ultimate további megkülönböztető jegyei az Aston Martin Valkyrie és Victor által inspirált, 21 colos sokküllős könnyűfém felnik, amelyek selyemfényű ezüst és fekete, illetve fényes fekete színben érhetők el. A különleges kerekekre pedig 265/35 R21 és 305/30 R21méretű Pirelli P Zero abroncsokat feszítettek.

A bőrbe, Alcantara szövetbe és karbonba öltöztetett utastérben is számos egyedi stíluselemmel találkozunk, mint például az egyedi mintázatú és varrású, kéttónusú Sports Plus ülések, továbbá a különleges kialakítású pánttal és csattal dekorált középső könyöklő. A váltófüleket szénszálas műanyagból faragták ki. Az autó sorozatszámát az egyedi küszöblécen tüntették fel.

Az Aston Martin DBS 770 Ultimate-ből összesen 499 darabot fognak gyártani, ebből 300 darab kupé és 199 darab Volante kabrió lesz. A gyártás még az idei első negyedévben kezdetét veszi, a kiszállítások a harmadik negyedévben indulnak.