2023. január 26. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

Távozik a Toyota éléről Akio Toyoda

Váratlan hírt közölt ma reggel a Toyota Motor Corporation. A pénzügyi év végével Akio Toyoda lemond a vállalat operatív vezetéséről. Helyét Koji Sato, a Lexus és a Gazoo Racing jelenlegi első embere foglalja el.

akio_toyoda_4

A január 26-án tett bejelentés értelmében április elsején feláll a Toyota Motor Corporation (TMC) elnöki székéből Akio Toyoda, az autógyárat alapító Kiichiro Toyoda unokája. Toyoda-szan minden jelenlegi tisztségét – cégelnök, az igazgató tanács tagja, ügyvezető igazgató és vezérigazgató – leteszi, és a jövőben az igazgatótanács elnökeként segíti a vállalat munkáját. Akio Toyoda azt a Takeshi Uchiyamadát váltja az igazgató tanács élén, aki eredetileg 2021-ben, 75 éves korában hozta meg a döntést arról, hogy ideje távoznia 2013 óta betöltött pozíciójából.

Akio Toyoda helyét az a Koji Sato veszi át a vállalat élén, aki 2021 januárja óta ügyvezető igazgatóként és a márkákért felelős vezérigazgatóként dolgozott a vállalatnál, illetve 2020 óta a Lexus és a Gazoo Racing nemzetközi tevékenységeit felügyelő elnökként tevékenykedett. Koji Sato elnöki kinevezésével egy időben a vezérigazgatói posztot is átveszi, illetve az igazgató tanácsban is széket kapott.

koji_sato_1

Akio Toyoda, aki idén májusban lesz 67 éves, az ezredfordulón csatlakozott a vállalat igazgatótanácsához, majd 2005-tól ügyvezető alelnökként, 2009 júniusától pedig a cégcsoport elnökeként dolgozott. Az elmúlt tizenhárom évben számos krízishelyzeten vezette át a vállalatot, piaci összeomlástól kezdve a fukusimai tragédián át masszív visszahívási kampányokig.

Távozásával kapcsolatban Akio Toyoda megjegyezte, hogy saját magát a régi generáció tagjának tekinti, aki, bár rajong az autókért és az autógyártásért, nem alkalmas maradéktalanul arra, hogy átvezesse a Toyota Motor Corporationt abba az új korszakba, ahol mobilitási szolgáltatóként fog működni. A sajtótájékoztatón Akio-szan elmondta, hogy a döntést 2022-ben hozta meg, miután úgy érezte, mindent elért a vállalatnál, amit annak idején kitűzött maga elé, és a céget a lehető legerősebb, legstabilabb állapotában adja át utódjának.