2023. február 04. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

A Ford visszatér a Forma-1-be

Több mint két évtized után a Ford visszatér a Forma-1-be. Az ikonikus amerikai autógyártó és a Red Bull Powertrains hosszú távú stratégiai műszaki partnerségre lép a következő generációs hibrid erőforrás fejlesztése érdekében a 2026-os Forma-1-es szezontól kezdve. A Red Bull Ford Powertrains 2026-tól legalább 2030-ig biztosítja az Oracle Red Bull Racing és a Scuderia AlphaTauri csapatok hibrid erőforrásait.

FORD RETURNS TO FORMULA 1; TECHNICAL PARTNER TO ORACLE RED BULL

„Ez egy izgalmas új fejezet kezdete a Ford motorsport-történetében, amely akkor kezdődött, amikor dédnagyapám megnyert egy versenyt, amely segített elindítani cégünket” – mondta Bill Ford, ügyvezető elnök. „A Ford a világbajnok Oracle Red Bull Racing oldalán tér vissza a sportág csúcsára, hogy a Ford innováció, fenntarthatóság és villamosítás hagyományait a világ egyik leglátványosabb motorsport színpadára hozza.”

2023-tól a Ford és a Red Bull Powertrains az új műszaki előírások részét képező erőforrás fejlesztésén dolgozik, beleértve a 350 kW-os villanymotort és a teljesen fenntartható üzemanyagok fogadására alkalmas új belső égésű motort, amely a 2026-os szezonra készül majd el.

FORD RETURNS TO FORMULA 1; TECHNICAL PARTNER TO ORACLE RED BULLA Ford műszaki szakértelmet fog nyújtani minden olyan területen, ahol értéket tud hozzáadni a világbajnoki élvonalbeli csapathoz. A közösen vizsgálandó területek a belsőégésű motorok fejlesztése és olyan kulcsfontosságú fejlesztések, mint az akkumulátorcella- és villanymotor-technológia, a hajtásvezérlő szoftver és az analitika.

„Fantasztikus érzés újra üdvözölni a Fordot a Forma-1-ben ezen a partnerségen keresztül” – mondta Christian Horner, az Oracle Red Bull Racing Team igazgatója és vezérigazgatója. „Független motorgyártóként a Fordhoz hasonló OEM-ek tapasztalatainak kihasználása jó pozíciót jelent a versenytársakkal szemben. A Ford Motor Company egy generációkon átívelő autósportos történelemben gazdag gyártó. Jim Clarktól Ayrton Sennáig és Michael Schumacherig a felsorolás önmagáért beszél. Számunkra Red Bull Powertrainsként a dinasztia következő fejezetének megnyitása Red Bull Fordként rendkívül izgalmas. 2026 még egy kicsit távolinak tűnik, de számunkra a munka már elkezdődik, és egy új jövő és az Oracle Red Bull Racing folyamatos fejlődése felé tekintünk.”

JF_infographic_52026-ban a Ford lesz az egyetlen olyan gyártó, amely a helyi motorsport eseményektől a Forma-1-ig a teljes motorsport palettán képviselteti magát autóival, beleértve a WEC-et és az IMSA-t, és a Le Mans-i 24 órást Mustang GT3-mal, a WRC-t az M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1-el, a Dakart a Ranger Raptorral. A Ford ott lesz a Baja 1000 versenyen a Ranger Raptorral és Broncoval, valamint NASCAR, NHRA és Supercars futamokon a Mustanggal. A Ford továbbra is kamatoztatni fogja  a versenyzés során megszerzett tapasztalatait annak érdekében, hogy az innovációkat, a legújabb technológiákat és szoftvereket a fogyasztók elé tárja, és ezt a jövőbeni Ford elektromos járművekkel a motorsport csúcsán létrejövő új partnerség révén is folytatni fogja.