2023. március 09. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Megérkezett Magyarországra a Citroën C4 X

A Citroën Magyarországon is bemutatja az egyedülállóan stílusos C4 X-et és elektromos változatát, az ë-C4 X-et. A modell azokat a vásárlókat célozza meg, akik a kompakt ferdehátúak és SUV-k helyett más vonzó alternatívát keresnek.

A Citroën C5 X-hez hasonlóan az ë-C4 X és a C4 X stílusa szakít a kompakt autóknál megszokott megoldásokkal, és az ügyfeleknek valami egészen újszerűt és különlegeset kínál: egy olyan dizájnt, mely a fastbackek elegáns sziluettjét egy SUV modern fellépésével, valamint a négyajtósok időtlen stílusával és helykínálatával ötvözi.

Az ë-C4 X és a C4 X kilóg a sorból: elöl megmaradtak a Citroën modellek jellegzetes idomai és formanyelve, de az autót körbejárva látszik, hogy a sziluettjük nagyon más, sokkal dinamikusabb. Hosszabb lett az autó, ami nagyobb kényelmet biztosít a hátsó utasok számára, és nagy csomagteret, hogy a hagyományosabb csomagtartót kedvelő ügyfelek, valamint az autóbérleti piacon tevékenykedők igényeit is ki tudjuk elégíteni, anélkül, hogy a hátsó rész ormótlannak hatna. Az autó hosszúságát ellensúlyozandó mindez nagyobb hasmagassággal és speciális védőelemekkel párosul.

A 4600 mm hosszú ë-C4 X, illetve C4 X tökéletesen illeszkedik a modellválasztékba, helyük a 4360 mm hosszú ferdehátú C4 és a 4800 mm-es C5 X között van. A tengelytáv (2,67 m) megegyezik a C4-ével (mindkét modell a CMP platformra épült).

Oldalról nézve a szélvédő tetejétől a csomagtérajtó felső részéig húzódó dinamikus tetővonal határozott fastback sziluettet rajzol ki, melynek köze nincs a magasabb építésű crossover járművek sokszor kissé esetlen megjelenéséhez. A hátsó túlnyúlás ügyesen leplezi a méretes csomagtartóhoz szükséges hosszúságot. Ahogyan azt a 0,29-es légellenállási együttható (CX) is jelzi, a letisztult fastback tetővonal hatására a jármű aerodinamikai jellemzői is kiválóak. Ez a hatótávolságban és az energiahatékonyságban is megmutatkozik: az elektromos ë-C4 X 360 km megtételére képes (WLTP szerinti hatótáv).

A hátsó lökhárítóra csukódó csomagtérajtó vonalvezetése rendkívül letisztult és a középen elhelyezett Citroën felirat fölött egy diszkrét spoilerben végződik. Hátul az első fényszórókkal rokon, jellegzetes új LED-es hátsó lámpákat találunk. A csomagtérajtó két oldalán elhelyezett lámpatestek a beszögellésekben és az autó oldalán is követik a sajátos formákat. A hátsó ajtó előtt egy nyíl alakban végződnek, amitől még dinamikusabb lesz a sziluett.

Az új ë-C4 X és C4 X kínálatában is megtalálható a Citroën C5 X-en bevezetett legújabb Citroën infotainment kommunikációs felület. Ez a rendkívül intuitív új interfész egy 10” HD képernyőn kommunikál, és widgetek segítségével teljes egészében személyre szabható. Az érintőképernyős okostelefonok és tabletek révén népszerűvé vált widgeteknek köszönhetően a különböző alkalmazások, illetve tartalmak pillanatok alatt megjeleníthetők a gépjármű érintőképernyőjén.

Az új interfész a természetes beszédet is felismerő hangvezérlő funkcióval rendelkezik. A „Hello, Citroën” vezényszóra bekapcsoló digitális személyi asszisztens azonnal megérti az utasításokat, válaszol a kérdésekre és végrehajtja a parancsokat. A rendszer 20 világnyelven ért, vizuális visszajelzésekkel szolgál, és a különböző fedélzeti rendszerekhez intézett sokféle parancsra reagál.

A fejlett profilkezelésnek köszönhetően a rendszer akár 8 felhasználói profil tárolására is képes. Ezek mindegyike két okostelefonhoz társítható, melyeket a rendszer a gépjárműben való észlelésüket követően azonnal azonosít. A TomTom valós idejű térképfrissítési szolgáltatásának köszönhetően a navigációs térképadatbázis havonta automatikusan frissül, a rendszer így mindig naprakész, és a legfrissebb információkkal szolgál a vezető számára.

A gépjárműben a telefonok és tabletek egyszerű töltése érdekében akár négy USB-csatlakozó is lehet: ebből kettő a középkonzol alsó részén, kettő pedig mögötte található, hogy a hátsó utasok is könnyen hozzájuk férjenek. Minden esetben egy USB-A és egy USB-C típusú aljzat van beszerelve. A nagyobb kényelem és biztonság érdekében a My Citroën Drive Plus interfészhez egy Citroën Connect szolgáltatáscsomag is tartozik.

Az ë-C4 X és C4 X fedélzetén a vezető és utasai páratlan kényelemben, nyugalomban és térélményben részesülhetnek a Citroën Advanced Comfort programnak köszönhetően. Különösen a hátsó utasok fogják érezni ennek előnyeit, a második üléssorban ugyanis 198 mm-es térdhely és kényelmesebb (27 fokos) háttámla dőlésszög várja őket. Az 1800 mm-es külső szélesség lehetővé teszi, hogy három ember elférjen egymás mellett.

A tervezőcsapat extra tágas csomagtartót alakított ki, 510 liternyi hasznos térrel. Ezt a kialakítást, amely a hátul ülőkben erősíti a limuzin érzést, különösen nagyra fogják értékelni az üzleti ügyfelek, illetve az autóbérleti vagy sofőrszolgálatot kínáló flották, amelyeknek az utasfülkétől elkülönített helyre van szükségük a csomagok számára. A csomagtartó padlója alatt kialakított plusz tároló lehetővé teszi további tárgyak szállítását, az ë-C4 X-ben pedig a töltőkábel(ek) elhelyezését. A hátsó ülések háttámlái is teljesen előre hajthatók a szállítási kapacitás még tovább növeléséhez, a felhajtható könyöktámaszban található síalagút pedig lehetővé teszi különösen hosszú tárgyak szállítását

A C4 X és ë-C4 X modellekben Advanced Comfort ülések teszik teljessé a Citroën Advanced Comfort élményét. A jókora méretű, öblös ülések speciális, 15 mm-es megerősített habszivacs réteggel vannak ellátva, és a vizuális élmény, a stabil megtámasztás és a dinamikus kényelem egyedülálló kombinációját kínálják. Az utasok úgy érzik, mintha egy kényelmes fotelben ülnének, amely a helyükön tartja, és megvédi őket az út zajától és egyenetlenségeitől. A C4 X első ülései széles és megerősített háttámlával, szabályozható deréktámasszal és ülésmagassággal, valamint egyes kárpitok esetén elektromos beállítási lehetőségekkel rendelkeznek. A tágas első ülések fűthetők, ráadásul masszázsfunkcióval is fel lehetnek szerelve, még tovább növelve a jó közérzetet.

A vezető és az utasok számára láthatatlan, ám a kényelmes utazáshoz nélkülözhetetlen, hogy a Citroën innovatív és exkluzív felfüggesztési rendszere mechanikus ütközők helyett – a lengéscsillapító és a rugó mellett – két hidraulikus ütközőt használ (minden felszereltségi szinten széria). Ez lehetővé tette a mérnökök számára, hogy szabadabban kezeljék a gépkocsi kilengését, ami a „repülő szőnyeghez” hasonló érzetet eredményez – mintha az autó átsuhanna az úthibák felett.

Az ë-C4 X akár 360 km-es hatótávolságra is képes a WLTP-ciklus szerint. Emellett lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy behajthassanak az egyre több városban kialakított alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedési zónákba.

A villanymotor 100 kW teljesítményű (136 LE) és 260 Nm azonnal rendelkezésre álló nyomatékkal szolgál, Sport üzemmódban 9,5 másodperc alatt gyorsít 0-ról 100 km/órára. A végsebesség 150 km/óra. Az 50 kWh-s akkumulátor nagyfeszültségű (400 V) és lítium-ion típusú. Az akkumulátorra nyolc év vagy 160 000 km garancia jár 70 százalékos töltöttségi szint erejéig.

Egy nyilvános töltőállomáson egy 100 kW-os egyenáramú gyorstöltővel az akkumulátor a szegmensen belül körülbelül 10 km/perces sebességgel töltődik, és a töltés 80%-a 30 perc alatt befejeződik. Egy 7,4 kW/32 amperes Wallbox használatával a töltés 7,5 órát vesz igénybe egyfázisú tápegységgel, vagy 5 órát háromfázisú tápegységgel és az opcionális 11 kW-os fedélzeti töltővel.

Itthon az alábbi két benzinmotor/sebességváltó kombináció áll rendelkezésre: PureTech 100 LE, 6 fokozatú kézi váltó, PureTech 130 LE, EAT8 automata váltó, BlueHDi 130 LE, EAT8 automata váltó.

C4X árlista