2023. május 15. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Képeken a Honda második tisztán elektromos modellje

Bemutatta második tisztán elektromos üzemű járművét a Honda. Az e:Ny1 névre keresztelt újdonság egy különleges sajtóeseményen mutatkozott be a németországi Offenbachban. A modell a Honda e után érkezett a vállalat európai kínálatába, és úgy tervezték, hogy minden szempontból megfeleljen a tisztán elektromos üzemű, kompakt SUV-k egyre növekvő vásárlókörének.

Az e:Ny1 bemutatkozásával a Honda elektromos járművekhez kidolgozott, új modellarculatát is megismerheti piac. Ennek éppoly fontos eleme a hűtőrácson, a kerékkupakokon és a kormánykeréken megjelenő, fehér H-embléma, mint a megújult hátsó Honda-felirat, ami a jövőben minden elektromos Hondán ott virít majd, kihangsúlyozva a járművek prémium mivoltát. A részletesen kidolgozott karosszéria rövid túlnyúlásokkal, nagy kerekekkel és széles nyomtávval hívja fel magára a figyelmet.

Az elektromos hajtáslánc részegységeinek intelligens elhelyezése tágas és kényelmes utastér kialakítását tette lehetővé. A vadonatúj, megannyi tárolórekesszel ellátott középkonzolon logikusan elrendezve, könnyen kezelhető formában helyezték el a gombokat, a letisztult megjelenésű műszerfal tetejére pedig 15,1 colos érintőképernyő került, mellyel a fedélzeti és a vezetést segítő rendszereket érheti el a sofőr.

Az e:Ny1 a Honda újonnan fejlesztett, elsőkerék-hajtású e:N Architecture F platformján nyugszik. Ennek három fő ismérve van: rendkívül merev karosszériaszerkezet, alacsony súlypont és gondosan megtervezett padló alatti légáramlás.

A hajtáslánc teljesítménye 204 LE (150 kW), forgatónyomatéka 310 Nm, és úgy hangolták, hogy egyenletes és kényelmes legyen a gyorsítás, valamint a lassítás. A padlólemez alatt megbújó lítium-ion akkumulátor – WLTP szabvány szerint mérve – 412 km-es hatótávolsággal ruházza fel az e:Ny1-et, s egyenáramú gyorstöltővel 45 perc alatt tölthető fel 10-ről 80%-ra.