2023. május 21. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

Kétajtós kombit épített a BMW

A BMW a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 nyitónapján vezette elő a Concept Touring Coupé tanulmányautót. Az egyetlen példányban elkészített, zárt kétüléses koncepció a BMW legendás klasszikusainak hagyományát idézi, a négykerekű szabadságélmény és a közös utazás iránti szenvedély időtlen szimbólumaként.

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 hétvégéjén a BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó világpremierjének történelmi színpad biztosít reflektorfényt. A párját ritkító modellkülönlegesség az autóipar történelmi csodáinak gyűrűjében, a több évtizednyi élmény és rajongás megkoronázott ünnepén gurul ki először a nagyközönség elé, fejet hajtva az autózás időtlen szenvedélye előtt.

Az egyetlen példányban, kézzel elkészített BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó a hagyományokban gyökerező karosszériakoncepciót a modernkori sportautók letisztult technológiájával egyesíti. Elnevezése és arányai arra a BMW 328 Touring Coupé modellre utalnak, amely 1940-ben a Mille Miglia hosszútávú megmérettetést is megnyerte. A Shooting Brake modellek egyedi karosszériakoncepciója mentén megtervezett funkcionalitás egyfajta főhajtás is az 1970-es évek BMW 02 sorozata előtt, amelyben limuzin és Touring modellek egyaránt helyet kaptak.

A tanulmányautó hátsó stílusát és utasterének kialakítását a történelmi előd „Touring” modelljelölése ihlette. A BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó meghajtásáról a márka legendás, soros hathengeres erőforrása gondoskodik, olyan teljesítmény-karakterisztikával és finomításokkal, amelyek a vezetés színtiszta, klasszikus élményét testesítik meg.

A BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó karosszériadizájnjának éke a műalkotásként megformált hátsó kialakítás. A kerékjárati ívekkel lágyan egyesülő, kecsesen lejtő tetőívből kiinduló forma a koncepció atletikus kiállását nyomatékosítja, miközben a keskenyre húzott hátsó ablak és az elegáns karosszériafelületek harmóniája a modell magabiztos megjelenését sugallja.

Oldalnézetből azonnal felismerhetők a jellegzetesen BMW-s arányok. A hosszú motorháztető, az áramvonalas tetőív és az erőteljes hátsó kialakítás elegánsan elnyújtott, Hofmeister kink stílusjegyben végződő ablaksávval és sportos kerékjárati ívekkel párosul, amelyek a modell sportos eleganciáját hangsúlyozzák.

A Sparkling Lario karosszériafényezési árnyalatot kifejezetten a BMW Concept Touring Coupé tanulmányautóhoz keverték ki a szakemberek. A kék üvegpelyhekkel megszórt szürkésbarna árnyalatok összhatása egyedülállóan mély szín benyomását kelti. A lebilincselő hatáshoz hosszanti lamellákkal szerelt, egyedi BMW hűtőrács és ezüstbronz árnyalatú dekorbetétek járulnak hozzá. A magával ragadó színösszeállítás az exkluzív, elöl 20”, hátul 21” méretű, húszküllős könnyűfém keréktárcsákon is folytatódik, amelyek összetett kialakításukkal és visszafogottan aranyozott felületeikkel a koncepció elegáns sportosságát éltetik.

A BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó utasterének hangulatát a vezető felé forduló műszerfal, valamint az anyaghasználatra, a színösszeállításra és a kézműves szakértelemre irányuló maximális odafigyelés egysége határozza meg. A Poltrona Frau olasz manufaktúra exkluzív, kéttónusú bőrözése két fő szegmens harmóniája mentén kel életre: az utastér felső részének sötétbarna tónusa a vezetésre történő koncentrációt segíti, miközben az alsó rész világos nyeregbarna árnyalata az utastér kényelmes, melengető érzését erősíti.

A végtelenül precíz illesztések és varrások, valamint az ülőfelületek és a könyöktámaszok fonott bőrözései az utastérben alkalmazott kézműves szakértelem legmagasabb szintjét éltetik, a kézművességben rejlő tradíciókat és a modern kor formai megoldásait ötvözve.

A modenai Schedoni bőrmanufaktúra közreműködésének köszönhetően a BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó exkluzív csomagterét is a hasonlóan magas szintű kézműves szakértelem és a részletekre való maximális odafigyelés kettőse határozza meg. A csomagtér méreteihez exkluzívan legyártott szett két nagyméretű és egy kisebb poggyászból, valamint egy ruhazsákból áll, amelyeket minden tekintetben az egyetlen példányban elkészített, zárt kétüléses koncepció sajátosságai szerint álmodtak valóra.