2007. augusztus 30. 09:21   |   Autoblog
címkék:  

Alkoholszonda a Volvótól

A Volvo az első autógyártó, aki az ittas vezetés által okozott balesetek számának csökkenése érdekében egy újszerű berendezést mutat be. Az Alcoguard egy olyan, autóba épített alkoholszondás indításgátló, mely üzemanyagcellás technológiával működik, felhasználóbarát és megbízható. Ha a véralkohol szint meghaladja a megengedett mértéket, a kocsi motorja egyszerűen nem indul be.


A Volvo az első autógyártó, aki az ittas vezetés által okozott balesetek számának csökkenése érdekében egy újszerű berendezést mutat be. Az Alcoguard egy olyan, autóba épített alkoholszondás indításgátló, mely üzemanyagcellás technológiával működik, felhasználóbarát és megbízható. Ha a véralkohol szint meghaladja a megengedett mértéket, a kocsi motorja egyszerűen nem indul be.


“Az Alcoguard célja, hogy a vezető józan döntéseket tudjon hozni. Jelenleg minden harmadik európai halálos baleset oka az alkohol. Közlekedésbiztonsági szempontból jelenleg három nagy kihívással állunk szemben: a gyorshajtással, a nem megfelelő övhasználattal és az ittas vezetéssel. Új termékünk célja, hogy csökkentsük az ittas vezetők által okozott balesetek számát.” – mondja Ingrid Skogsmo, a Volvo Cars Biztonsági Központjának igazgatója.


Az Alcoguard 2008-tól a Volvo S80, V70 és XC70 típusaiban lesz extra felszerelésként megrendelhető, majd a következő nyártól kezdve a kisebb Volvo modellekbe is bekerülhet. Kezdetben évi 2000 egység eladásával számolnak, és az idő előrehaladtával ez a mennyiség várhatóan növekedni fog. Az alkoholszondával kombinált indításgátlóknak manapság Svédország a legnagyobb piaca, de a Volvo Európában és az Egyesült Államokban is forgalmazni fogja a berendezést. Cégautó üzemeltetők, taxivállalatok, állami- és önkormányzati hivatalok lesznek valószínűleg az első vásárlók, habár a felhasználóbarát kialakítás magánautósokat is potenciális vásárlóvá tehet.


Az Alcoguard üzemanyagcellás technológiára épül, ilyen módszerrel működő eszközöket használ a legtöbb európai rendőrség is. A vezetőnek indítás előtt egy drót nélküli, kézben tartható mobil egységbe kell fújnia. Ez az egység egy kisebb távirányítóhoz hasonló méretű, töltése és tárolása a középkonzol mögé épített rekeszben történik. A vezető leheletének kiértékelése után a mobil egység rádiójel segítségével továbbítja az adatokat a kocsi elektronikus rendszerének. Amennyiben a véralkohol szint meghaladja a 0,2 g/literes értéket, a motor nem indul be. A magas színvonalú szenzorok használatának köszönhetően külső levegőforrások ­- például pumpa – használatával nem lehet becsapni a rendszert.


A szonda tesztjének eredményeit három fénykibocsátó dióda mutatja a mobil egységen.

Zöld: 0.0-0.1 g/l alkohol, a kocsi motorja beindul
Sárga: 0.1-0.2 g/l alkohol, a kocsi elindul, de a vezetőnek nem kellene vezetnie
Piros: több mint 0.2 g/l alkohol, a kocsi motorja nem indul be


A rendszer használatában a kocsi információs kijelzője segít. Így például itt olvasható, hogy meg lehet-e kezdeni a tesztet, vagy tovább kell-e fújni a mobil egységbe.  A lélegzetelemző eredményeit a motor leállítása után 30 percig tárolja a rendszer, így a vezetőnek rövid megállások után nem kell újra elvégezni a tesztet. A 0,2 g/literes határértéket a svéd törvényeknek megfelelően alakították ki. Más határértékkel rendelkező piacokon a Volvo szervizek módosítani tudják a beállítást. A rendszer kalibrációját, valamint a mobil egység áramforrásának cseréjét a kocsi kötelező szervizelésének alkalmával végzik el. Amennyiben egy használt kocsi új tulajdonosa nem akarja használni a rendszert, a kereskedő könnyen el tudja távolítani azt.


A mobil egység drót nélküli, így a vezető az autón kívülre is el tudja vinni azt. Habár az autótól bármilyen távolságban pontosan mérni fogja az alkoholszintet, csak tíz méteres vonzáskörzetben képes kommunikálni a járművel. Szobahőmérsékleten öt másodpercen belül melegszik fel, és a várakozási idő csökkentése érdekében a kocsi nyitásával egyidejűleg elkezdi fűteni magát. Különösen hideg és meleg környezetben az Alcoguard-hoz tápkábelt kell használni.