/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elektromos kamiont és szupergyors roadstert mutatott be a Tesla

2017. november 17. 13:30   |   Autoblog
címkék:  

Nagy hírverés és komoly csúszások után tegnap este a Tesla Kaliforniában leleplezte elektromos hajtású vontatóját és meglepetésként a világ leggyorsabb autójának kikiáltott, második generációs Roadstert is. Mindkét jármű szédületes menetteljesítményekkel bír, ám 2019 előtt egyik sem kerül az utakra.

A Tesla két új járművét szokás szerint a cég vezérigazgatója, Elon Musk maga leplezte le; a kamionnal ő maga gurult be a nézősereg elé, mondván, a járműhöz nincs is szükség teherautó jogosítványra, hiszen csupán egyetlen sebességfokozat van benne.

A letisztult külsejű, áramvonalas vontató (légellenállási együtthatója szenzációs 0.36) valóban lenyűgöző jármű, hiszen a korábban említett 500 kilométeres hatótávolsággal szemben nagyjából 800-at képes megtenni egyetlen feltöltéssel, mégpedig teljes terheléssel, autópálya tempó mellett. Musk elmondása szerint a teherfuvarok 80 százaléka tipikusan 400 kilométernél rövidebb, a Tesla vontatója tehát egy töltéssel elmehet a célállomásig és vissza. A kamionok használhatják majd a Tesla gyorstöltő hálózatát, de “megachargerek” kiépítését is tervezik a forgalmas utak mentén, amelyek 30 perc alatt 640 kilométerre elegendő töltést képesek az akkumulátorba pumpálni.

Bár Musk arra nem tért ki, hogy milyen akkumulátor található a kamionban, tudjuk, hogy a kabin mögötti dupla hátsó tengelyen négy villanymotort helyeztek el. Bár egy kamionnal abszolút lényegtelen adat a nulla-százas gyorsulás, Musk hangsúlyozta, hogy a Tesla autója 5 másodperc alatt sprintel 96 km/órára, pótkocsival is. A megengedett legnagyobb, 36 tonnás terheléssel 20 másodperc alatt hajtja végre a mutatványt, ami egy hagyományos dízel kamionnak egy percébe tellne. Hihetetlen, ráadásul az elektromos kamionnal még spórolni is lehet, az üzemanyag- és fenntartási költségei ugyanis jóval alacsonyabbak. Musk szerint egy dízel kamion mérföldenként 20 százalékkal drágább; 1 millió mérföldes futásteljesítménynél 200 ezer dollárt lehet egyedül az üzemanyagon spórolni. A kamion ráadásul előre képes jelezni, mikor van szüksége karbantartásra.

Biztonság terén a Tesla kamionja szintén verhetetlen. A középre helyezett ülés remek kilátást biztosít, a kerekenkénti motorok megakadályozzák a vészfékezésnél előforduló bebicsaklást, a szélvédőt és oldalablakokat pedig biztonsági üvegből készítették, amelyek egy “atomrobbanást” is túlélnek. A vontatót emellett 360 fokos nézetet biztosító kamerarendszerrel és Autopilot rendszerrel is felszerelték.

A Tesla elektromos hajtású vontatója 5000 dollárért foglalózható le, s ha valaki ezt most megteszi, elvileg 2019-ben hozzá is juthat autójához. A vételárról és a gyártás részleteiről még nem esett szó.

A Tesla egy valódi meglepetéssel is szolgált a villanyhajtású kamion bemutatóján. Begurultak a tömeg elé az új generációs Roadsterrel, melynek fejlesztése teljes titokban zajlott. Az összkerékhajtású, targatetős sportkocsi lélegzetelállító menetteljesítményekkel büszkélkedhet, az előzetes adatok szerint 1,9 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 96 km/órára és eléri a 400 km/órás végsebességet. Ugyancsak elképesztő, hogy a 200 kWh-s (!) akkumulátora 1000 kilométeres hatótávolságot szavatol a számára.

Musk a világ leggyorsabb autójának titulálta az új Roadstert, s ez a száraz számadatok alapján így is van: 1,9 másodperc 96 km/órára, 4,2 másodperc 160 km/órára, a negyed mérföldes táv (402 m) 8,8 másodperc alatt. Teljesítményadatokat nem tudunk, a kerekeknél mérhető nyomaték azonban 10 ezer newtonméter.

A káprázatos, új Tesla Roadster nem olcsó, ahogyan az első kiadás sem volt az, alapára 200 ezer dollár. Lefoglalózni 50 ezer dollárral lehet. A Roadster piaci bevezését pedig az 1000 darabra limitált Founder’s Series modellel indítják majd, amiért 250 ezer dollárt kell leszurkolni. Valamikor 2020-ban.

Egy hétperces összefoglaló a világpremierekről:


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/