/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A karácsony baleseti csúcsszezon

2014. december 18. 17:15   |   Autoblog
címkék:  

December nem csupán a bevásárlóközpontokban a legforgalmasabb időszak. Az év utolsó hónapjában a biztosítók ügyfélszolgálatain is megnő az érdeklődők, károsultak száma, aminek az oka, hogy ilyenkor megsokasodnak az otthoni és az utakon elszenvedett balesetek. A PBA alkuszcég saját statisztikái szerint december 23. és január 5. között közel 50 százalékkal nő a figyelmetlenségből eredő háztartási szerencsétlenségek, lakástüzek száma és ezzel párhuzamosan átlagosan másfélszer annyi káreseményt jelentenek be ezekben a hetekben, mint bármikor máskor az évben.

A PBA szakértője, dr. Vass Gábor szerint mostanában a szokottnál is jobban kell figyelni a kormány mögött ülve. Egyrészt a rossz időjárási viszonyok miatt, másrészt azért, mert több olyan ember ül ilyenkor autóba, aki az év többi részében az átlagosnál lényegesen kevesebbet közlekedik.

Érdekes tény, hogy sok baleset karácsonykor a parkolókban történik. A meggondolatlan tolatási manőverek miatt rendszeresek a kisebb – nagyobb koccanások. Szintén állandó problémát jelent az áruházi parkolókban, hogy sok vezető nem tartja be a KRESZ-t. Fittyet hánynak a jobb kéz szabályra és emiatt törik össze egymást kis sebesség mellett is.

A ki – és beállások során a másik autó meghúzása sem ritka. „Ha a károkozó nem hagyja ott az elérhetőségeit, illetve ha nincs tanú, vagy kamerafelvétel a káresemény elkövetőjéről, akkor ezeket a sérüléseket kénytelenek vagyunk a casco biztosításunk terhére javítatni.” – figyelmeztet Vass Gábor, aki hozzátette azt is, hogy a megnövekedett ünnepi forgalomban az a legjobb tanács az autósoknak az, ha folyamatosan a fék felett tartják a lábukat. A nagy dugókban araszolva a vezetők sokszor figyelmen kívül hagyják a követési távolságot és ebben a „vonatozásban” muszáj résen lenni. Nem ritka ilyenkor a satufékezés, hogy elkerüljük az ütközéseket. Vigyázni kell arra is, hogy a fenyőfát, amennyiben a kocsi tetején szállítjuk, akkor erősen rögzítsük a csomagtartóhoz, mert ha menetközben, vagy fékezéskor lerepül, kárt tesz egy másik járműben, akkor búcsút inthetünk a kgfb bónuszunknak.

Nem csupán az úton leselkedik veszély a közlekedőkre. Sok gyalogos esik el a jeges járdákon, és a tetőről lezuhanó hótömbök is károkat okozhatnak.  Az ingatlanok gazdái a felelősek azért, hogy a ház előtti járda, útszakasz ne legyen síkos. Abban az esetben, ha valaki elcsúszik és balesetet szenved, akkor a tulajdonosnak kell megtéríteni a kárt.

Az ünnepi előkészületek miatt ebben az időszakban lényegesen több időt töltünk otthonunkban is, ezért, óhatatlanul nő a háztartási balesetek száma. A tűzesetek statisztikáinak emelkedésében szerepet játszanak a karácsonyi asztalon, karácsonyfán őrizetlenül hagyott gyertyák, csillagszórók, illetve a szilveszteri pirotechnikai eszközök. Jó tudni, hogy az év végén előforduló balesetek, károk közül a piacon található lakásbiztosítások alapcsomagjai kiterjednek a tűz- és robbanás okozta károkra, betöréses lopásra, rablásra, üvegtörésre, vezetékes vízkárra, viharkárra és hónyomásra.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/