/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Egyre kevesebbet esznek az amerikai kocsik

2014. október 16. 08:30   |   Autoblog
címkék:  

Még a határtalan fogyasztású autók földjére is begyűrűzött a klímavédelem az elmúlt években, amíg 2007-ben majdnem 12 liter benzint evett egy átlagos amerikai autó, addig mára csaknem ötödével csökkent az átlagfogyasztás.

Az amerikai utakon nem a fogyasztás motiválja a sofőröket: a régi, a múlt század ötvenes-hatvanas éveiből való limuzinok imádói, a hatalmas terepjáróval furikázó focistaanyák és a százhúsz mérfölddel döngető kamionosok autóvásárlásnál nem először a fogyasztást nézik meg, mint nálunk. Tehetik: az amerikaiaknak az üzemanyag olcsó, olcsóbb, mint a legtöbb európai országban: egy gallon benzin (3,78 liter) átlagosan 3-3,5 dollár körül van, egy amerikai autós tehát alig 180 forintot fizet literenként.

Ennek ellenére a hibrid és az elektromos autók térhódításával, illetve a kormányzati oldalról egyre erősebben ösztönzött fogyasztáscsökkentéssel lassan-lassan mégis sikerült lejjebb szorítani a fogyasztást az elmúlt években. 2007 és 2014 között ennek eredményeképpen 21 százalékkal csökkent az átlagos üzemanyag-fogyasztás, 100 kilométerenként 11,7 literről 9,3 literre.

Ez ugyan nem tűnik olyan komoly csökkenésnek, ám ez a csökkenés azt jelenti, hogy ez alatt a hét év alatt mintegy 57 milliárd liter üzemanyagot spóroltak meg az amerikaiak. Csak összehasonlításképpen: Magyarországon az idei év első félévében 1,37 milliárd liternyi üzemanyag fogyott. A csökkenés a szén-dioxid kibocsátáson is látszik: ennyi üzemanyag 157 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátásától kímélte meg a klímát.

A fogyasztás tovább csökkenthet, mivel 2025-től már csak olyan járműveket lehet majd forgalomba állítani, amelyek legfeljebb 4,3 liter üzemanyagot fogyasztanak 100 kilométeren.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/