/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: A biztonságosan tuningolt rendőrautó

2018. december 01. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Minden évben egy választott német nemesítő cég lehetőséget kap egy rendőrségi témájú autó összeállításához a „Tune It! Safe!”, azaz a tuningolj biztonságosan kampány jóvoltából. Idén az AC Schnitzer volt a befutó, az ő döntésük pedig a hibrid sportautó BMW i8-ra esett.

Habár Magyarországon is akadnak próbálkozások összetartó és igényes tuningcsoportok létrehozására, eddig nem sok siker született a témában, amire a rendőrség olykor túl határozott fellépése is csak olaj a tűzre, így a két tábor nézeteltéréséből aligha születik a közeljövőben békés megoldás. Ezzel szemben Németországban még egyesülete is van a tunereknek, mely a VDAT mozaiknevet viseli.

Az egyesület célja a Közlekedési Minisztériummal karöltve az, hogy küzdjön a biztonságos és legális nemesítésért, melynek egyik fő eleme a minden évben megalkotott „Tune It! Safe!” autó elkészítése. 2019-ben egy BMW i8 fogja vállán hordani a terhet, amit az idén megválasztott nemesítő cég, az AC Schnitzer készíthetett el kénye-kedve szerint.

Na jó, az igazsághoz még hozzá tartozik, hogy mindig rendőrös témájú járművet kell utcai körülmények között használható módon tartani, annak rejtett tartalékjai kiaknázásával – már, ami az optikát illeti. Az i8-as hajtásláncához persze eddig nem is mertek igazán hozzányúlni a tunerek, ahogy most sem történt változás a rendelkezésre álló teljesítményben, viszont némi súlycsökkentésre és agilitásjavításra sor került.

A „Police BMW i8 TUNE IT! SAFE! by AC Schnitzer” hasmagasságát 20 mm-rel csökkentették, miközben a gyári felniket darabonként 4,4 kilogrammal könnyebb, sajátmárkás kovácsolt kerekekre cserélték, így csökkentve a rugózatlan tömeget és javítva a kanyarstabilitást. Ezt megfejelték egy nagy hátsó szárny, diffúzor, első toldat és az első lökhárítón található extra oldalsó légterelők felhelyezésével, illetve a tükörbúrák, a kilincsek burkolatának, valamint a géptető légbeömlőjének lecserélésével – természetesen minden elemet szénszálas műanyagból készítettek. Az elkészült munka a német rendőrség jellegzetes színében pompázik, továbbá nem maradhat le róla a hang- és fényjelző berendezés sem.

A kabint néhány alumínium elem felszerelésével dobták csak fel, hisz az autó amúgy sem szerénykedik belső értékeivel – ezúttal a drága bőrkárpitot gyári állapotában hagyták.

Az autót az Esseni Autószalonon, november 30-tól december 9-ig lehet megtekinteni élőben


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/