/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: A Föld legsokoldalúbb kisbusza

2020. július 29. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A Szlovákiában készülő, Volkswagen Crafteren alapuló Torsus Terrastorm egy terepen és a város utcáin egyaránt vígan elboldoguló, akár 20 férőhelyes kialakításban is kérhető hatméteres kisbusz, mely a végtelenségig egyéni igényekre szabható.

A szlovák Torsus bemutatta legújabb Volkswagen Crafter / MAN TGE átalakításait, melyek a Terrastorm néven debütálnak Európában.

Legyen szó áru- vagy személyszállításról, a megvalósításnak csak a megrendelő képzelete vagy pénztárcája szab határt. A modellekbe a VW jól ismert 2.0 literes gázolajos egységének kétféle változata kerül. A gyengébb 140 lóerő (103 kW) mellett 340 Nm csúcsnyomatékot generál, míg az erősebb 176 paripa (130 kW) mellé küld 410 Newtonmétert. Akárhogy is, a teljesítmény egy hatfokozatú manuális vagy nyolcsebességes automatán keresztül jut el mind a négy kerékhez a 4Motion meghajtásnak köszönhetően.

Ami a külső méreteket illeti, a kereken 6 méteres kisbusz 2065 mm szélességgel, 2880 mm magassággal és kisautók méreteivel vetekedő, 3640 mm-es tengelytávval rendelkezik. A 29 centiméteres hasmagasság az összkerékhajtással bármilyen terepen alkalmassá teszi a közlekedésre, főleg, ha belegondolunk, hogy az így sem csekély túlnyúlások ellenére 26 és 20 fokos terepszögekkel is elboldogul. A gázló átkelési mélység alapállapotban 69 centi, de emelve a 82 centiméteres vizekben is ellubickol a Terrastorm.

A kisbusz alapvető felhasználási terület szerint kétféle felszereltségi szinttel kérhető: TT1 Coach és TT2 Nomad. Mindkettőhöz jár a terepfutúmű, a hátsó önzáró differenciálművel megspékelt összkerékhajtás, az optikai tuning, az első csörlő, valamint a karcállósított alsó karosszériaelemek. Az üzemanyagtartály, a diffi, a sebességváltó és a motor védelméről külön felszerelt ütésvédő lapok gondoskodnak, a gallytörőrács a front részt óvja a nagyobb akadályoktól míg a hátsó lámpát sem felejtették el a mérnökök – ezeket egy-egy rács takarja. A tetőcsomagtartóhoz egy létrán és a hátsó ajtóra szerelt pótkeréken keresztül juthatunk fel. És ha már kerekek, a Torsus buszaira 17 collos, mindenféle felületre szánt BF Goodrich abroncsok kerülnek.

A belső teret minden ügyfél egyedi igényei szerint szabják ki, de többek között a 30 mm-es hőszigetelés vagy épp a csúszásmentes padló az alap részét képezi. Aki kifejezetten személyszállítási céllal szeretné megcsináltatni magának a Terrastormot, annak jó hír, hogy akár húsz férőhely is kialakítható a buszban.

A cég egyébként készített egy demó mentőautót is, melyet az adott ország elvárásaira lehet szabni, hogy a nehezen megközelíthető helyekre is gyorsan és könnyen el tudjanak jutni a segítségnyújtó szervek.

A kisbusz már rendelhető státuszt kapott Európában is (indulóára 57 461 euró, azaz húszmillió forint), ahol ez az első portéka. Eddig Dél-Amerika és Ausztrália piacai voltak terítéken, de hamarosan az Egyesült Államok is felkerülhet a térképre.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/