/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: A Lamborghini kinézetű, ritka BMW

2019. április 19. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Egy különleges BMW M1-es került árverésre Németországban. Az autó ugyanis egy 410 lóerősre húzott spéci példány volt a BP olajcég termékének népszerűsítésére teljesen átalakított külsővel. A 300 km/órával száguldani képes járgányt 25 évre elvesztették, de most meglett.

Nem mintha a csupán 453 darabos szériában készült BMW M1 gyakori autó lenne, de olyan biztosan nincsen több belőle, mint az alábbi, 25 éven át eltűntként nyilvántartott sportkocsi.

Ezt az 1979-es példányt ugyanis 1981-ben Harald Ertl autóversenyző a BP olajcéggel közösen teljesen átalakította kívül-belül. A lényeg a motortérben van, ugyanis a 3.5 literes hathengeres aggregát 273 lóerejéből két KKK turbófeltöltő segítségével 410-et csináltak, ehhez pedig a karosszériát is átalakították, hogy kisebb légellenállással, de több levegőt juttasson a megfelelő helyekre.

Az eredeti, Italdesign által tervezett kasznira így alig hasonlít az egyedi M1, amely inkább emlékeztet egy Lamborghinire, mint BMW-re. Az autót a BP Autogas termékének reklámozásáért készítették azzal a céllal, hogy átlépjék vele a 300 km/órás tempót. Ez sikerült is 1981. október 17-én. Innentől kevésbé izgalmas évek vártak a bajor rakétára, sőt, 1993-ban „nyoma veszett”, szerencsére azonban nem a roncstelepen kötött ki, csak egy garázsban, s tavaly, 25 évnyi ácsorgás után meg is találták.

Most a Coys Auction árverésén bukkant fel, ahol az előzetes becslések alapján 250 ezer angol fontért várták új tulajdonosa jelentkezését. Arról, hogy ez végül sikeres lett-e, nem tudni, hisz bár ritkaságról van szó, állapota hagy némi kívánnivalót maga után…


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/