/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: 70 éve gyárt sportautókat a Porsche

2018. február 05. 10:55   |   Autoblog
címkék:  

Az elmúlt 70 évben a Porsche márka egyet jelentett a sportautó-gyártás legmagasabb szintjével. Az első Porsche nevet viselő járművet 1948. június 8-án regisztrálták: ő volt a 356 „No. 1“ Roadster. Ezen a napon született meg a Porsche márka. A 356-os típus Ferry Porsche sportautó-álmát valósította meg. A jövő sportmodellje pedig az elektromos Mission E.

S18_0034_fine

A Porsche márka történelme 1948-ban kezdődik. Azonban a sportautó-gyártó magját Ferdinand Porsche professzor életműve adja, amelyet aztán fia, Ferry vitt tovább. Ferdinand Porsche már a múlt század elején úttörő technikai innovációkat hozott létre az autóiparban. 1900-ban kerékagymotoros elektromos hajtású járművet hozott létre, amelyet a világ Lohner-Porsche néven ismer, és amely később a világ első összkerékhajtású személyautójához szolgáltatta az alapokat.

Még ugyanebben az évben megalkotta a hibrid járművek alapjait egy benzines-elektromos hajtáslánc kifejlesztésével. 1931-ben Ferdinand Porsche létrehozta saját mérnöki irodáját. Az 1939-ben bemutatott „Berlin-Rom-Wagen” jelentette az első elképzelését egy olyan sportautóra, amely a Porsche nevet viselhetné, de álmát végül csak fia, Ferry valósította meg 1948-ban a 356-os típussal.

A 356 utódját, a Porsche 911-et Ferry Porsche fia, Ferdinand Alexander tervezte, és végül technikai és formatervezési nézőpontból egyaránt ez a típus hozta meg az áttörést a vállalat számára, mint a világ egyik legjobb sportautóit készítő gyártója. A nagyközönség előtt elsőként 1963-ban bemutatkozó Porsche 911 már több mint egymillió példányban készült.

S18_0033_fine

A Porsche sportautók jövője már felsorakozott a rajtvonalra a Mission E formájában, amely az első zuffenhauseni teljesen elektromos hajtású, technológiailag úttörő modell lesz. A járműkoncepció egyesíti magában a Porsche jól megkülönböztethető érzelmes formavilágát a kivételes menetteljesítményekkel, valamint az előrelátó hétköznapi használhatósággal.

A négyajtós, négyüléses modellt 600 lóerőnél (440 kW) erősebb rendszerteljesítménye és 500 km feletti hatótávja már önmagában kiemeli a mezőnyből, a kevesebb, mint 3,5 másodperces 0-100-as gyorsulásáról, valamint a szükség esetén akár 15 perc alatt történő 80 százalékos feltöltéséről nem is beszélve. A Porsche közel egymilliárd eurót fektetett be ebbe a jövőbe látó projektbe, további 1200 munkahelyet teremtve csak a Stuttgart-Zuffenhausenben található főhadiszálláson, ahol a Mission E készülni fog.

A Porsche a jeles évfordulót világszerte számos eseménnyel ünnepli. Február 3-án a „The Porsche Effect” kiállítás nyílik meg a Los Angeles-ben található Petersen Automotive Múzeumban. Németországban a „70 év Porsche” kiállítás március 20-tól 31-ig lesz megtekinthető a berlini „DRIVE, a Volkswagen csoport fóruma” rendezvényen.

S18_0035_fine

A Porsche Múzeum szintén megünnepli a különleges évfordulót egy június 9-én nyíló átfogó különleges kiállítással. Ugyanezen a napon a Porsche meghívja a sportautók rajongóit a világszerte megrendezett „Sports Car Together Day” rendezvényre. A június 16-17-i hétvégén a sportautó-gyártó Zuffenhausen lakóinak, a vállalat alkalmazottainak, valamint ügyfeleinek nyílt ünnepséget szervez a stuttgarti Porsche Múzeumban és annak környezetében. A július 12-15. között megrendezett „Festival of Speed” a brit Goodwood versenypályáján szintén teret ad az évfordulónak, épp úgy, mint a kaliforniai „Rennsport Reunion” szeptember 27-től 30-ig. Az ünnepségek sorozatát az október 13-án elsőként megrendezett „Sound Night” esemény zárja le a stuttgarti Porsche Arénában.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/