/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a Citroën, ami kétszer átszelte a Szaharát

2017. február 28. 09:50   |   Autoblog
címkék:  

A Citroën népautóját, a 2CV-t több mint 40 évig gyártották és ezalatt több mint 5,1 millió darab készült belőle a furgon kivitelt is beleszámítva. A kisautóból számos különlegesség is született, mint például a kétmotoros, összkerékhajtású 2CV Sahara, ami ma már rendkívül keresett a gyűjtők körében. Itt egy példány a fennmaradt 100 darabból.

A Citroën 2CV Sahara 1960 decemberében jelent meg. Elsősorban az észak-afrikai francia kolóniákon való használatra szánták, ahol négykerék-hajtása miatt a kiépített utaktól távol is lehetett használni, de sok példány került Svájcba, a Postához is.

A 2CV Sahara érdekessége a hátulra beépített második motor-váltó egység volt, ami külön a hátsó kereket hajtotta. A 425 köbcentiméteres, 12 lóerős kéthengeres boxermotorokat egyenként lehetett beindítani és külön üzemanyagtank tartozott hozzájuk. A 2CV Sahara egy vagy két motorral is üzemelhetett, előbbi esetben 65, utóbbi esetben 105 km/órás végsebességre volt képes. Csak 694 darab készült belőle és 100 maradt meg épségben.

A képeken szereplő autót 1965 decemberében szállították le Nigériába egy angol antropológusnak, aki egy Land Rover ellenében választotta, mivel nem akart a brit kormány emberének tűnni. Két évvel később kitört a nigériai polgárháború, a tulajdonos pedig hazaindult autójával az Egyesült Királyságba, a Szaharán át, 1600 kilométert autózva. Majd 1969-ben visszatért Nigériába, ismét a kis Citroënnel, második alkalommal átszelve a homoksivatagot.

Ennek a Citroën 2CV Saharának életében csupán három tulajdonosa volt, 2012-ben pedig átfogó felújításon esett át. Áprilisban pedig a Classic Car Auctions árverésén kalapács alá kerül. Akár 60-65 ezer fontot (74-81 ezer dollárt) is megadnak majd érte, hiszen egy kalandos történetű ritkaságról van szó.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/