/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a Ford Puma Rally1 WRC versenyautó

2021. július 08. 14:25   |   Autoblog
címkék:  

Az M-Sport Ford World Rally Team (WRT) ma leleplezte a Puma Rally1 raliautót, ami 2022-től versenyez majd a FIA Rally Világbajnokság új és izgalmas elektromos korszakában. Az autó új generációs hibrid hajtáslánca hatékonyan hangolja össze az 1,6 literes benzines turbómotor, a 100 kW teljesítményű villanymotor és a 3,9 kWh kapacitású akkumulátor működését.

Az M-Sport idén jelentette be, hogy három évre szóló megállapodást kötött a hibrid technológia bevezetéséről a globális rali csúcskategóriájában. Az új, kifinomult plug-in hibrid hajtás versenyautós teljesítmény biztosít, ugyanakkor arra is alkalmas, hogy az autó károsanyag-kibocsátás nélkül szelje át a városokat, lakott településeket és az egyes szakaszok közé beiktatott szervizparkokat.

A Puma Rally1 hibrid rendszere ugyanazon az elven működik, mint a közúti Puma EcoBoost Hybrid hajtása. A fékezés és egyenletes haladás közben egyébként veszendőbe menő mozgási energiát a technológia elektromos árammá alakítja, amit az akkumulátor tárol, hogy a villanymotort táplálva csökkentse az autó üzemanyag-fogyasztását, vagy extra teljesítményt biztosítson. A Puma Rally1 esetében ez utóbbi a lényeg: versenykörülmények között az elektromos rásegítés több alkalommal is három másodpercen át tartó, mintegy 100 kW-ra rúgó teljesítménylöketet jelent.

A hajtáslánc akkumulátora az egyes versenyszakaszok közt felállított szervizállomásokon külső áramforrásról is feltölthető, méghozzá alig 25 perc alatt. A 95 kg súlyú, folyadék- és levegőhűtésű akkucsomagot rendkívül szilárd burkolat védi a felverődő kövektől és egy esetleges baleset során fellépő erőhatásoktól.

A FIA WRC Rally1 kategória versenyzői a 2022-es évadban már kőolajszármazék-mentes üzemanyagot használnak; a szintetikus és bio alkotóelemekből összeállított hajtóanyag 100 százalékban fenntartható forrásokból származik.

A Ford már 1997 óta az M-Sport partnere; a közös munka eddig hét FIA Rally Világbajnoki kupát és több mint 1500 szakaszgyőzelmet eredményezett. Az új Puma Rally1 a Ford Fiesta WRC-t váltja le, ami 2017-es bemutatkozása óta három világbajnoki címet szerzett.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/