/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a történelem első Porschéja

2019. május 14. 16:25   |   Autoblog
címkék:  

Vannak különleges autók és vannak olyanok, mint ez: az 1939-es Porsche Type 64, a legelső Porsche márkajelzésű autó a világon, amelyet Ferdinand és Ferry Porsche is használt. A Type 64 nélkül nem lett volna 356, 550 és 911 sem. A történelmileg legjelentősebb Porschét pedig augusztus 15-én árverésre bocsátják; csillagászati összeget fizethetnek érte.

Ez a Type 64 a legelső Porsche márkajelzésű autó a világon. Életét skiccként kezdte a tervezőasztalon; Ferdinand Porsche ugyanis szeretett volna egy könnyebb és gyorsabb KdF-Wagent készíteni. Kapóra jött az 1939 szeptemberére kitűzött Berlin-Róma hosszútávú verseny, amelyen úgy döntöttek, három versenyautót is indítanak. A kocsik a KdF-Wagenére emlékeztető kézzel kalapált alumínium karosszériát kaptak, míg a futóművük és a motorjuk a VW Type 1-től származott. Utóbbi teljesítményét természetesen megemelték, körülbelül 50 lóerőre, így a kocsik 160 km/órás sebességre is képesek voltak.

A három Type 64-ből kettő élte túl a világháborút. Az egyiket egy raktárba állították, míg a másik a Porsche család használatába került. A kocsira maga Ferry Porsche erősítette fel a Porsche feliratot és javarészt ő is használta. 1947-ben a fiatal Battista „Pinin” Farinával restauráltatta is a járművet. A Type 64-et később egy osztrák motorversenyző vásárolta meg, aki 1950-ben megnyerte vele az Alpin Rally-t. A kocsi utolsó futama a Monterey történelmi autóverseny volt, Kaliforniában, 1982-ben. A harmadik, annak idején fészerbe állított, amerikai katonák által megtalált majd tönkretett Type 64-et egyébként szintén helyreállították és jelenleg a Petersen Autómúzeum gyűjteményét gazdagítja.

A történelmileg legjelentősebb Porsche augusztus 15-én, a Monterey Autós Hét RM árverésén kalapács alá kerül, ahol biztosan hétszámjegyű összeget adnak érte.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/