/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: A legidősebb Volkswagen Bogár, amely tökéletesen működik is

2018. november 24. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Amikor a lengyel Ondrej Brom megvásárolt egy rothadó bogárhátút egy fa alól, nem sejtette, hogy az eddigi legidősebb példány birtokába jutott, amiről az autós társadalom tud: egy 1941-es KdF-wagen Type 60, amely a húszas kasztnikódot viseli.

Habár Adolf Hitler a németek olcsó, de megbízható és minőségi kocsijának szánta, végül az autógyártás legsikeresebb modellje lett a Volkswagen Bogárból, amelyet világszerte mindenki ismer és szeret, valamint film is készült róla (Herbie szerepében). Értéke a néhány tízezer forinttól milliókig terjed állapottól, előélettől függően, azonban még egy olyan, mint amire Ondrej Brom, egy lengyel fanatikus talált: ő ugyanis a 20-as kasztniszámú példány tulajdonosa. 21 millió példányból ez azért nem gyenge.

Az 1941 KdF-wagen Type 60-at (ekkor még nem hívták Volkswagen Käfernek, csupán a második világháborút követően kezdték így nevezni) eredetileg egy berlini zeneszerző, Paul Lincke kapta ajándékba két évvel azután, hogy Nagy-Britannia hadviselést indított Németország ellen.

Ondrej maga csak 1988-ban fedezte fel a járművet, ekkor igencsak leromlott állapotban: „Diák voltam, és egy nagy fa alatt vettem észre az autót félig az agyagba süllyedve. A bátyám egyik barátjáé volt – mondta a Heritage Parts Centre-nek adott nyilatkozatában, majd folytatta – „további kilenc évet kellett várnom, mire az enyém lett a Type 60 egy árverés előtt. Siettem a tulajdonos házához, hogy megvegyem. Bár csak négyezer cseh korona volt a pénztárcámban, az ár pedig hatvanezer. Szerencsémre a tulaj adott időt, hogy elmenjek a bankba a többiért.”

Bár előzőleg már négy bogárhátút is birtokolt, így értett hozzá, nem kis munkát ölt bele, hogy helyrehozza, illetve bebizonyítsa, egy igazi kincsre bukkant: temérdek festékréteg alatt találta meg a húszas kasztnikódot. Egy restaurátor segítségével 2012-ben indult meg a teljes javítás, melynek végére egy korhú, de minden elemében friss és új Bogár gördült ki a garázsból. A boldog tulajdonosnak egyelőre esze ágában sincs eladáson gondolkodnia, pedig amíg nem találnak egy öregebb példányt, biztosan hihetetlen összeget megérne a 77 éves oldtimer.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/