/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a művészien átalakított BMW iX

2022. április 14. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének 50. évfordulója alkalmából a BMW Szlovénia fiatal művészeknek kínálta fel a lehetőséget arra, hogy művészi értelemben újragondolják a hosszútávon fenntartható technológiai zászlóshajó, az iX karosszériafényezését. A nyertes művet Urban Klinkon, a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia mesterszakos hallgatója készítette el.

A BMW Group a kultúra számos területén aktívan közreműködik. A kölcsönös tisztelet és a közös kíváncsiság égisze alatt a BMW fizikailag és virtuálisan is igyekszik összehozni a világ különböző pontjain élő, kultúra iránt rajongó embereket. A BMW Group kultúra iránti elkötelezettségének 50. évfordulója alkalmából a BMW Szlovénia 2021 decemberében egy művészi versenyt hirdetett: a megméretésre olyan fiatal, maximum 35 éves művészek jelentkezését várták, akik megalkotják és a tisztán elektromos meghajtású BMW iX formanyelvéhez illesztik a fenntarthatóság, a művészetek és a mobilitás közötti párhuzam vizuális kinyilatkozását. Az alkotás iránti inspirációban a szakmai zsűri tagja, a BMW vezető formatervezője, Domagoj Dukec is osztozott.

A BMW iX művészi átalakításának tizenhét művész veselkedett neki, a legkreatívabb alkotásokat pedig a szakmai zsűri értékelte. A bizottságban a BMW vezető formatervezője, Domagoj Dukec, a Kortárs Művészetek Múzeumának kurátora és a Cukrarna Galéria, illetve a Tobačna Galéria művészeti igazgatója, Alenka Gregorič, az AVA Vizuális Művészetek Akadémiájának dékánhelyettese, IRWIN-tag és nemzetközi művész, Miran Mohar, az ALUO adjunktus professzora és művész, Kristina Rutar, valamint a vizuális művész, akadémiai festőművész és KD 3kolektiv-tag, Maša Gala foglalt helyet.

A verseny legjobb alkotását, a Sketch névre keresztelt munkát Urban Klinkon, a ljubljanai Képzőművészeti és Formatervezési Akadémia mesterszakos hallgatója készítette el. A fiatal művész a formatervezés egyik legfrissebb irányzatának sajátosságait hívta segítségül: az autó eredeti árnyalatára a teljes színskála alapvető elemeit vitte fel, olyan elementáris művészi formákhoz nyúlva, amelyek együtt egy vizuálisan érdekfeszítő, magával ragadó végeredményt alkotnak. Az alapgondolatot, amely szerint az alkotás minden egyes lépése nem csupán számít, de jelentős mértékben hozzá is járul a formatervezés fenntartható fejlődéséhez, Urban Klinkon merészen, fiatalosan és friss formában jelenítette meg, tökéletes kapcsolatot teremtve ezzel a BMW gazdag járműfejlesztési történelmével. A versenyre készített alkotás egy digitális rajz, amely a művész vázlatán, az alkotói folyamat első skiccein keresztül fejezi ki a frissességben rejlő potenciált.

A RE:DESIGN iX névre keresztelt verseny győztes alkotását a ljubljanai Cukrarna Galériában megrendezett záró eseményen teljes életnagyságban mutatták be. Az autó, amely megjelenésével még tovább nyomatékosítja a fenntarthatóság fontosságát, az elkövetkező napokban Szlovénia útjain is feltűnik.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/