/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a Peugeot és a Lorige időmérő sorozata

2022. február 05. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

Most, amikor visszatérni látszik a hosszútávú autóversenyzés fénykora, a Lorige és a Peugeot Sport úgy döntöttek, hogy közös erővel létrehoznak egy különleges időmérő sorozatot.

Amióta az Automobile Club de l’Ouest 2020-ban bejelentette a hosszútávú versenyek új csúcskategóriáját, a Hypercar géposztályt, több gyártó, köztük a Peugeot is, a visszatérés mellett döntött. A 24 órás Le Mans-i versenyen háromszoros (1992, 1993, 2009) győztes francia márka nagy feltűnést keltett a 9X8 Hybrid Hypercar prototípusának leleplezésével. Ezzel az egyértelműen szélesebb közönséget megszólító új kategóriával és a márka hagyományos stílusjegyeinek a beépítésével a Peugeot újra reflektorfénybe került, akárcsak 1990-ben a 905-tel vagy 2006-ban a 908-cal.

Ahogy a Lorige BL-Endurance piacra dobását is több mint 2 év fejlesztés előzte meg, köztük a márka saját LOR-PR01 kaliberének megbízhatóságát vizsgáló és az újrafelhasznált szénszálas (karbon/karbon) anyag jóváhagyásához szükséges tesztfázisokkal, a télen a Peugeot 9X8 számára is megkezdődtek az „oroszlánkarmok kihegyezésére” szolgáló próbafutamok.

A Lorige arról ismert, hogy óratokjait rendszerint korábbi versenyautók fékjeiből készíti, most viszont a BL-Endurance Hyperblack időmérőhöz az újonnan fejlesztett Peugeot Hypercar első próbafutamain tesztelt fékbetéteket használta fel. Ily módon a szerencsések már most szert tehetnek a 9X8 egy darabkájára, amely már azelőtt kiállta a próbát, hogy e fantasztikus autó élesben is rajthoz állt volna.

Akárcsak a Peugeot Sport új Hypercarja esetében, a Lorige BL-Endurance Hyperblack tesztelése is most folyik. Hagyományosan egy versenyautó fejlesztésekor a külső dekorelemek nem kapnak nagy szerepet, így semmi nem vonja el a figyelmet a karbonszálas karosszéria vonalairól. Ugyanez igaz a BL-Endurance Hyperblack-re is, mely a nyers szenet fekete DLC bevonatú titán alkatrészekkel kombinálja, amelyek letisztult, funkcionális és magabiztos megjelenést kölcsönöznek neki. A kívánt monokróm hatás elérése érdekében az összes alkatrész – az 5-ös fokozatú titán lünettától a méretre készült külső csavarokig – gyöngyfúvott és fekete színű. A fekete alapszínt kriptonit és szelénszürke színfoltok dobják fel, melyek tökéletes összhatást biztosítanak a diszkrét, ugyanakkor harcias külsejű órának.

A tok bal oldalán látható felirat egyértelműen bizonyítja, hogy a karbon/karbon tokhoz a nyersanyagot a 9X8 fékjei szolgáltatták. A különleges alkatrész a Hypercart nem kímélő pilóták könyörtelen fékezéseinek emlékét őrzi. A Lorige az anyag követéséhez szükséges összes információ birtokában a fékek – egész pontosan a fékbetétek – szétszerelését a legnagyobb körültekintéssel végezte. Az alkatrészek ezután a BL-Endurance Hyperblack tokok megmunkálását végző szakértőkhöz kerültek.

A számlap alján látható járástartalék-jelző és maga az óra neve is arra utalnak, hogy a modell eredete az állóképességi versenyekben gyökerezik. Noha a BL-Endurance perifériás rotorral ellátott önfelhúzós mechanizmussal rendelkezik, a boldog tulajdonos figyelemmel kísérheti, mennyi van még hátra a 45 órás működési időből.

A Lorige nem ismer kompromisszumot: a hidaktól a mutatókig a BL-Endurance Hyperblack szinte összes alkatrésze fekete PVD-bevonatot kapott. Egy újabb kihívás ez a Lorige órásmestereinek, hiszen a gondosan kiválogatott alkatrészek beszerelése rendkívüli precizitást igényel.

A fejlesztők azonban még magasabbra tették a lécet: úgy döntöttek, hogy visszatérnek az óraművesség bölcsőjéhez, és az időmérő összes alkatrészét Svájcban készítik el. Az óramű kapcsán a svájci Jura egyik legkiválóbb óragyártóját kérték fel a saját Lorige kaliber megtervezésére, ami ritkaságnak számít egy első modell kapcsán. A LOR-PR03 kaliber minden alkatrésze Svájban készül, az összeszerelést és a beállítást – mely teljes egészében kézi munka – magasan képzett mesteremberek végzik, akik munkájuk során a svájci óragyártás legtisztább hagyományait követik. A 100% Swiss Made címke a Lorige számára a kifogástalan minőség záloga.

A legutolsó kis csavarig aprólékosan megtervezett BL-Endurance egyértelműen a rajongóknak készült. És noha a számlap indexei egyeseket a versenypályák körüli rázósávra emlékeztethetik, az alkotók nem vitték túlzásba az autósportra való utalásokat. Az autóversenyzés emlékét az időmérő egyenesen az anyagában hordozza.

Az időmérő nevében a BL betűkombináció a „Brake Late” rövídítése, ami arra utal, hogy egy futam megnyeréséhez a fékezési technika ugyanolyan fontos, mint a gyorsítás. A BL-Endurance tökéletesen átadja a versenyzés izgalmát, a nyers külső pedig az autóversenyzés kíméletlen természetére utal.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/