/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a Peugeot új generációs vezetőhelye

2023. június 14. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

A Peugeot új panoráma i-Cockpit vezetőhelye a márka folyamatos megújulásának tökéletes példája. A teljes elektrifikáció felé vezető úton tett határozott lépések mentén hamarosan érkezik a legsikeresebb Peugeot SUV utódja, az új 3008, mely az új vezetőhely premierje is egyben.

Az új Peugeot 3008 következő generációs i-Cockpit vezetőhelyének lélegzetelállító látványt kölcsönöz a lenyűgöző 21 colos (53,3 cm) hajlított, nagy felbontású lebegő kijelző, az új kompakt kormánykerék és az i-Toggles gombsor. Évtizedes sikerei és folyamatos fejlesztései ellenére még soha nem fejlődött ekkorát az i-Cockpit, mely ezúttal magasabb szintre lép.

A Peugeot tervezőinek az volt a célkitűzése, hogy alapjaitól újragondolják a vezetőhely egyes elemeit, referenciává téve az új panoráma i-Cockpit vezetőhelyet a piacon. Cél, hogy a vezető és az utasok számára egyaránt élvezetes, biztonságos és komfortos legyen, jól érezzék magukat a fedélzeten.

A már 10 éve gyártásban lévő, közel 10 milliós darabszámban értékesített  i-Cockpit mindig az elérhető legkorszerűbb technológiákat alkalmazta: digitális műszeregység, vezeték nélküli csatlakozás, hangvezérlés, 3D megjelenítés, személyre szabható i-Toogles gombsor, stb. Most a Peugeot még messzebbre megy: az új panoráma i-Cockpit segítségével újraértelmezi a vezetés élményét.

A Peugeot tervezői úgy döntöttek, hogy egyesítik az i-Cockpit két alapvető elemét, a magasra helyezett kijelzőt és a nagyméretű központi érintőképernyőt. Ez a két egység ezentúl egyetlen hatalmas, 21 hüvelykes nagyfelbontású görbített kijelzőn kap helyet, mely baloldalt egészen a műszerfal széléig terjed. Ez a különleges képernyő valóban lebeg a műszerfal tetején, mivel hátulról két láthatatlan konzol tartja. A lebegő hatást különleges LED hangulatvilágítás erősíti.

Az optimális ergonómia érdekében ez a kijelző enyhén a vezető felé fordul, de tökéletesen hozzáférhető marad az első utas számára is. A panoráma kijelző bal oldalán és a kormány fölött található műszerpanel egyesíti a vezetéssel kapcsolatos információkat (sebesség, energiafelhasználás, vezetéstámogató rendszerek, stb.). A panoráma kijelző jobb oldalán, a középkonzol felett található érintésérzékeny terület egyaránt könnyen elérhető a vezető és az utas számára. Segítségével a hűtés/fűtés, navigáció, médialejátszó és telefon funkciók kezelhetők.

Újragondolt felépítés és ergonómia

Az új panoráma i-Cockpit felépítése egyedülálló: belülről láthatatlan rögzítések tartják a megemelt kijelzőt. Ez a megoldás megkönnyíti a hozzáférést és javítja a képernyő leolvashatóságát.

A középkonzol feletti részen található az i-Toggle gombsor, egy teljes métékben testreszabható, 10 különböző funkció gyors elérésére programozható virtuális gombsor, melyre akár a kedvenc rádióállomásunk, egy meghatározott hőmérséklet, vagy egy adott címre történő navigáció is beállítható és gombnyomásra elérhető.

A középkonzol szellős és letisztult megjelenésű, így nagyobb helyet kínálhat a vezeték nélküli töltőfelület számára. Ehhez az is hozzájárul, hogy a sebességváltó gomb felköltözött a műszerfal alá, közvetlenül a kormány és az indítógomb közelébe.

Új kompakt kormánykerék érintőgombokkal

A Peugeot i-Cockpit kezdetek óta legfontosabb eleme a kompakt kormánykerék, mely szintén teljesen megújult. Bár kompakt méreteit megőrizte, de megjelenése sokkal modernebb lett. A központi része kisebb lett és jobban elkülönül a küllőktől, ami a kijelzőhöz hasonló lebegő hatást kölcsönöz a kormányközépnek.

A kompakt kormányon elhelyezett gombok ezentúl reszponzív érintőfelületekkel rendelkeznek, mely még ergonómikusabb használatot tesz lehetővé: bár automatikusan érzékeli az ujjak jelenlétét, de a gomb csak akkor aktiválódik ha  rákoppintunk, elkerülendő a véletlen bevatkozást. A panoráma i-Cockpit két új elegáns és finom vonalú bajuszkapcsolót is felvonultat, melyek jól illenek az új high-tech környezetbe.

Minőségi és high-tech utastér

A látványos lebegő panoráma kijelző nem az egyetlen különlegesen vonzó elem az új i-Cockpit vezetőhely koncepciójában. A high-tech hangulatot erősíti a különleges hangulatvilágítás, mely teljes szélességében végigfut a műszerfalon és az ajtókon. A nyolcféle színre konfigurálható fényt elegáns, valódi alumíniumból készült dekorbetétek verik vissza, egyedi hangulatot teremtve az utastérben.

A különös gondossággal kiválasztott dekorelemek és szövetek tökéletes összhangban vannak az alumínium dekorációval, egyedülálló minőségi hatást teremtve az utastérben.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/