/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: A Porsche igazi terepjárója

2022. július 31. 10:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A német hadsereg számára 1953-ban készített Porsche Type 597 kerül árverésre. Egyik érdekessége, hogy hátuljában ugyanaz a 1.5 literes boxermotor található, mint a 356-os sportautóban. Az újkori pompájában tündöklő modell 300 millió forint körüli összegért cserélhet gazdát.

Igazából nem Cayenne a Porsche első terepjárója – amellett, hogy nem is igazi terepjáró – hanem a képeken látható Type 597, melyet a stuttgartiak a német hadseregnek fejlesztettek.

A Type 597-es az 1950-es években öltött formát, amikor a Porsche az Auto Union és a Borgward Group mellett küzdött azért, hogy a hadsereg beszállító partnere legyen. A cél akkoriban az volt, hogy egy könnyű, de strapabíró terepjáró sorozat szolgáljon a haderőnél. Habár a tendert végül nem a stuttgartiak nyerték – túl drága lett volna a gyártás, ráadásul a kapacitással is gondokba ütköztek – összesen 71 példány került legyártásra.

Ugyan nem hasonlít egy márkatársára sem, az 597-es összetevőinek egy része meglévő modellekből származik. 1.5 literes négyhengeres boxermotorja például a 356-os sportautóból került hátuljába, sőt, még négyfokozatú kézi váltója is ebből a modellből származik, azonban itt mind a négy kerék felé továbbítja a lóerőket. Azt, hogy pontosan mennyi teljesítményt ad le a motor, nem tudjuk, mert a megbízhatóság érdekében átalakították a 356-oshozba szerelt változatokhoz képest – amiben 60 lóerőt teljesít.

A karosszéria az elől-hátul kitolt kerekekkel a meredek terepezéshez lett kialakítva, míg a nagy hasmagasság a patakokon való könnyű átgázolást segítette elő. Ajtók helyett ponyva került oldalra, hogy minél hamarabb ki lehessen szállni belőle, ahogy a kézzel mozgatható vászontető is hasonló célokból lett rajta. Katonai jármű lévén nem hiányozhat róla a balta, az ásó, a könnyen hozzáférhető pótkerék, valamint a marmonkanna sem, de még vonóhorog is került rá.

Az RM Sotheby’s árverésére kerülő példány teljes restauráláson esett át, így minden része hibátlan, újszerű állapotnak örvend. Ennek megfelelően az olívazöld ritkaságot körülbelül 750 ezer dollárért, vagyis nagyjából 300 millió forintért veheti meg magának a győztes licitáló.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/