/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a Sciuki iQ 4×4

2022. február 07. 16:55   |   Autoblog
címkék:  

Komoly off-road hajtáslánc és masszív létraalváz került egy iQ alá, amely így már nem ismer akadályt.

Észak-Amerikában az azóta már megszűnt, fiataloknak szánt Scion márkanévvel forgalmazta a Toyota 2008 és 2015 között a nálunk Toyota iQ néven ismert miniautót, amelynek az a különlegessége, hogy három méteres hossza ellenére el tud szállítani akár négy utast is, amit egyetlen konkurense, a valamivel rövidebb Smart Fortwo nem mondhat el magáról.

Egy amerikai Scion iQ tulajdonos, Eric Storz azonban nem városi szaladgálásokra és a barátok szállítására, hanem offroadozásra akarta használni autóját, ezért kőkemény terepjárót faragott belőle egy második generációs, 2000-es évjáratú Suzuki Grand Vitara részegységeinek felhasználásával. A Sciuki iQ 4×4 névre keresztelt végeredmény egy érdekes hibrid lett, hiszen felül egy Scion iQ, alul viszont a Suzuki strapabíró létraalváza és hajtáslánca teljesít szolgálatot.

Annak érdekében, hogy kompatibilis legyen az iQ karosszériájával, Storznak le kellett rövidítenie a létraalvázát: 445 mm-t vágott ki belőle a tengelyek között és további 406 mm-t a hátsó túlnyúlásból, miközben kialakított rajta nyolc új rögzítési pontot is. Meglepő látvány belül a Suzukiból származó alsó középkonzol az automataváltó előválasztó karjával és kulisszájával, ezt leszámítva azonban minden eredeti maradt az utastérben. Ami igazán bonyolult feladat volt Storz állítása szerint, hogy a két jármű kábelkötegeit úgy kombinálja össze, hogy a Grand Vitara hajtáslánca és az iQ elektromos berendezései (légkondicionáló, fűtés, lámpák, ablakemelők stb.) egyaránt megfelelően működjenek.

Szinte hihetetlen, de a Suzuki H25A kódnevű, 2,5 literes V6-osa valahogy befért az apró motorháztető alá. A 157 lóerőt és 213 Nm-t a négy kerékhez egy négyfokozatú automata sebességváltó továbbítja, de kézzel kapcsolható felező is rendelkezésre áll, ha meredek emelkedőn kellene felmenni. Storz a hajtáslánchoz még egy 1998-as Jeep Grand Cherokee alkatrészeiből is válogatott, ami miatt a Suzuki 57 literes, alumínium üzemanyagtartályát át kellett helyeznie jobbról a vezető oldalára. Mivel extrém terepszögeket akart adni a Sciukinak, nem elégedett meg a Grand Vitara alap hasmagasságával, inkább megnövelte azt további 7,6 centiméterrel egy Altered Ego kit segítségével. Emellett a csavarrugókat SoftRide márkájúakra cserélte, emellett SuperFlex lengőkarokat és első-hátsó differenciálzárakat is beépített.

Természetesen a 15 colos gyári Scion kerekek sem maradhattak, a helyükre 17 colos, brutális kinézetű offroad felniket szerelt fel, melyekre 31 colos, durva mintázatú terepgumikat húzott, amitől úgy fest a Sciuki, mint egy mosásban összement bigfoot autószörny. Végül felkerült hátulra egy piros ostorzászló, amely a kocsi láthatóságát javítja nagyméretű munkagépek sofőrjei számára (például bányákban), előre pedig egy LED fénysort szerelt fel, ami akkor hasznos, ha éjszakába nyúlik egy-egy túra. Rövid tengelytávjával és óriási kerekeivel a Sciuki nem éppen az autópályák császára, terepen viszont megállíthatatlan, legyen szó sziklás hegyoldalról vagy puha homokdűnéről.

Az átalakítás 2020 augusztusában fejeződött be, és azóta a jármű több mint 5000 mérföldet (8046 km) ment aszfalton és terepen vegyesen. Stotz szerint összesen 7500-8000 dollárt (2,3-2,5 millió forint) költött a donor Suzukira és a speciális terepalkatrészekre, ami megfizethetőnek hangzik, de azt se felejtsük el, hogy összesen 90 munkaórát vett igénybe az átalakítás, melyet a képzett szerelő maga végzett.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/