/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a Toyota Land Cruiser kabrió

2022. július 19. 16:20   |   Autoblog
címkék:  

Ha valami annyira tökéletes, hogy nem tudsz mit hozzátenni, próbálj meg elvenni belőle. Közel-keleti karosszériaszabászok ezt az irányelvet követve vászonra cserélték a Toyota Land Cruiser acél tetőlemezét.

Épp csak bemutatkozott a Toyota J300-as kódjelű terepjárója (és annak kétpetéjű ikertestvére, a Lexus LX), hozzáértő szakműhelyek máris kezelésbe vették. Optikai tuningok, páncélozások és a többi szokásos beavatkozás után azonban most egy igazán különleges projektről számolhatunk be, méghozzá a Land Cruiser egyik legnagyobb és legfontosabb piacáról: a Közel-Keletről

Bár a szafari elsősorban afrikai műfaj, az Arab-félsziget végtelen homoksivatagaiban is van igény arra, hogy a látogatókat megkocsikáztassák a természetben, akár némi vadászatra is lehetőséget teremtve. Ilyen helyzetben magától értetődő követelmény a komfort, elengedhetetlen a tökéletes terepalkalmasság, de mindennél fontosabb a megbízhatóság. Ezért aztán a térség legújabb kirándulós terepjáróját az új generációs Toyota Land Cruiserből építették meg.

Cikkünk címében ugyan kabrióként említettük a járművet, de a megfogalmazás nem teljesen pontos. Az impozáns offroader ezen különleges példánya ugyanis valójában egy tetejétől végérvényesen megfosztott jármű, amelynek első két üléssorán kifeszített sátorponyva óvja a napszúrástól az utasokat. Az oldalfalak teljes hiánya szellőssé teszi a Land Cruisert, a további optimalizált légmozgásról háromzónás klímaberendezés gondoskodik.

A leghátsó két ülésre sem árnyékoló, sem külön hőfokszabályozás nem jutott, de mivel itt vélhetően úgyis a VIP vendégek fegyverhordozói, a sofőr segédjei ülnek, az ő személyes igényeik aligha élveztek elsőbbséget az építés során. A Toyota ugyan elvileg biztosít légbefúvókat a Land Cruiser harmadik üléssorára, ezek azonban a tetőoszlopokkal együtt az átalakítás áldozatává váltak.

Sem a donorként kiválasztott autó műszaki adatairól, sem az átalakítás költségeiről nincsenek adataink. Az új generációs Land Cruiser mindenesetre kiváló alap lehetett a kabriósításhoz, hiszen a továbbfejlesztett létraváz könnyebb és szilárdabb is az elődmodellénél, így a tetőszerkezet eltávolítása után kevesebb merevítést kellett alkalmazniuk.

A régi 5.7 V8 távozásával a közel-keleti piacokon kétféle V6-os benzinmotorral kínálják a Land Cruiser 300-ast. A csúcsot az új fejlesztésű, duplaturbós, 3444 köbcentiméteres V35A-FTS egység jelenti, 406 lóerővel és 650 Nm-es nyomatéki csúccsal. Kedvezőbb árfekvésű alternatívaként ugyanakkor ezen a piacon visszahozták a kínálatba a Toyota elpusztíthatatlan 1GR-FE szívómotorját is: a négyliteres V6-os legnagyobb teljesítménye 275 lóerő, maximális forgatónyomatéka 385 Nm. Az előbbihez tíz-, utóbbihoz klasszikus hatfokozatú automata sebességváltó társul. Az üzemanyagtartály mindkét esetben 110 literes.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/