/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a Toyozda

2021. július 09. 11:35   |   Autoblog
címkék:  

A japán sportautó-gyártás hőskorának két ikonikus képviselője ad randevút egymásnak a brit Khyzyl Saleem koncepciómunkájában. A páros egyik fele, az ikonikus Toyota Sprinter Trueno AE86 azonnal felismerhető, az igazi szakértők szeme előtt pedig a Mazda RX-7 FB stíluselemei sem maradnak rejtve.

A Nagy-Britanniában alkotó Khyzyl Saleem egyike a nemzetközileg is széles körben elismert virtuális autótervezőknek. Munkásságát nem szorítja korlátok közé: előszeretettel mos össze régit és újat, gyúr eggyé legendás versenytársakat, rajzol ócskavasat a luxusból, és fényűzőt a rozsdásból. Nincsenek preferált márkái, az ázsiai, európai és amerikai autógyártás gyöngyszemeit egyforma tisztelettel kezeli, amennyiben elemeire bontja, és legjobb tudása szerint kelti ismét életre azokat.

Ezúttal a kora nyolcvanas évek két legendás japán sportautójából indult ki. Az 1983-ban debütált Toyota Sprinter Trueno AE86 hazai piacán vált legendává; a könnyű és kompakt modell igényes futóművével, részlegesen önzáró differenciálműves hátsókerék-hajtásával és fordulatszámkedvelő motorjával egy letűnő kor utolsó fellángolása volt a normalizálódó világban.

Az AE86 kiváló tuningalapnak bizonyult, a motorsport történelemben az apró Toyota elválaszthatatlanul összefonódott a drift sport kialakulásával és meghonosításával. A Hatchi-Roku bemutatkozásakor már legenda volt az első generációs Mazda RX-7 modellfrissítést követő szériája. Az észak-amerikai piacon FB-ként ismert modell tervezői az addig letisztult stílusú karosszériát műanyag koptatóelemekkel övezték.

Khyzyl Saleem azonban nem az alapmodellt vette kiindulási alapnak, hanem az RX-7 versenyautó-változatát, amely az észak-amerikai IMSA GTU bajnokságban volt meghatározó a nyolcvanas években.

Visszatérve cikkünk témájára, az IMSA versenyautó kerékív-szélesítései és hatalmas hátsó szárnya érdekfeszítő kontrasztot alkotnak a Mazdáénál valamivel szögletesebb Toyota karosszériájával. Az alapokat adó AE86 és a körítést biztosító RX-7 egymást erősítve hozza létre a sosemvolt harmadikat, a nyolcvanas évek japán motorsport világának Best Of válogatását. A tortán már csak hab a lilás-rózsaszínes fényezés, amellyel a keréktárcsa-burkolatok arany küllőmintázata alkot tökéletesen korhű kontrasztot.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/