/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a világ első páncélozott elektromos limuzinja

2023. augusztus 10. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

A világ első tisztán elektromos meghajtású védelmi limuzinjaként a BMW i7 Protection valódi úttörő, amely mindenféle korlátozás és kompromisszum nélkül felel meg a VR9 védelmi szint követelményeinek – akárcsak a belsőégésű erőforrással szerelt, új BMW 7-es Protection.

Az új védelmi modellek lőfegyverek és robbanóanyagok ellen egyaránt személyre szabott védelmet nyújtanak – a támadásálló anyagokat és szerkezeteket vizsgáló németországi laboratórium nemzetközileg elismert, hivatalos vizsgálati szempontjai szerint VR9 védelmi szinten. A besorolás alapját többek között a golyóálló járművekre vonatkozó BRV 2009 irányelvek, a robbanóanyagálló járművekre vonatkozó ERV 2010 irányelvek és a PAS 300 robbantásálló előírások adták. Mindkét modell üvegezése maradéktalanul megfelel a civil védelmi modellekkel szemben támasztott legmagasabb, VPAM 10 védelmi szint előírásainak. Az új BMW 7-es Protection esetében a páncélozott karosszéria is VPAM 10 védelmi szintre fejleszthető.

Az egyedülálló BMW Protection Core védelmi cella részeként a védelmi limuzin karosszériájának teljes tartószerkezete páncélozott acélból készült, most először. A BMW Protection Core egy önhordó védelmi cella, amelyet védelem-specifikus ajtókkal, páncélozott padlólemezzel és tetőszerkezettel, illetve biztonsági üvegezéssel szereltek. A padlólemez és a tetőszerkezet speciális páncélozását úgy tervezték meg a mérnökök, hogy azok még a robbantások ellen is maximális védelmet nyújtsanak. Az utasok így például a robbanótöltetekkel felszerelt drónok támadásai és a kézigránátok robbanásakor szétszóródó repeszek, illetve szilánkok ellen is védelmet élveznek. Az üzemanyagtartály önzáró, speciális burkolata golyó általi találat esetén lezárja önmagát, hogy ezzel megakadályozza az üzemanyag szivárgását.

A BMW i7 Protection első ízben vezeti be a mobilitás zéró emissziójú élményét a védelmi modellek szegmensébe. Két elektromos motorja – egy az első, egy pedig a hátsó tengelyen – elektromos összkerékhajtást hoz létre és 544 lóerő maximális rendszerteljesítmény, illetve 745 Nm csúcs forgatónyomaték leadására képes. Az azonnali teljesítmény-leadás, a négy kerék között elosztott motorerő, valamint a hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerek intelligens együttműködése kivételes tapadást, iránystabilitást és menetdinamikát garantál. Az i7 Protection 9,0 másodperc alatt gyorsul fel százas tempóra, végsebessége pedig 160 km/óra.

Az új védelmi limuzin benzinmotorral hajtott változatában a legkorszerűbb 4,4 liter hengerűrtartalmú V8-as benzinmotor dolgozik, 530 lóerős teljesítmény és 750 Nm forgatónyomaték mellett. A BMW xDrive intelligens összkerékhajtás igény szerint osztja el a motorból érkező erőt a négy hajtott kerék között. Az új BMW 7-es Protection 6,6 másodperc alatt abszolválja a nulla-százas sprintet, végsebessége pedig 210 km/óra.

Az új védelmi modelleket olyan futómű-technológiával vértezték fel, amelyet a mérnökök a védelmi felszereltség többletsúlyához igazítva és a speciális célú modellek sajátosságai szerint módosítottak, illetve hangoltak újra. Ez minden vezetési szituációban magabiztos menetteljesítményt garantál. Az erős alapszerkezetnek és a kifinomult futómű-rendszereknek köszönhetően a hátsó üléssorban utazó utasok is kivételes szintű menetkomfortot élveznek. A védelmi modellek mindenféle vezetési szituációban precízen irányíthatók, még egy esetleges támadás elől történő menekülés közben is.

A modellpáros emellett első a védelmi modellek szegmensében, amelyet aktív hátsókerék- kormányzással szereltek. Ez a technológia nem csupán kisebb fordulókört, de nagysebességű kanyarodások közben nagyobb precizitást és dinamikát is garantál. A védelmi modellek alapfelszereltségének a 20” méretű könnyűfém keréktárcsák is részei. A Michelin által szállított, speciálisan kifejlesztett PAX gumiabroncsok 255-740 R510 méretben, defekttűrő kialakításban kerülnek a modellek alá, lehetővé téve, hogy a védelmi modellek még teljes nyomásvesztés esetén is akár 80 km/órás sebességgel folytatni tudják útjukat.

A védelmi modellek alapfelszereltségének a szélvédő és az első oldalablakok elektromos fűtőfunkciója is része, hogy még alacsony külső hőmérsékleti viszonyok közepette is tökéletes legyen a kilátás. Az extrafelszereltség részeként a típus-specifikus előfűtő funkció is megrendelhető. Az ajtók motorosan rásegített nyitó és záró funkciója ugyancsak a védelemi modellek exkluzív alapfelszereltségének része. Felárért a hátsó ülések közé épített hűtőbox is rendelhető.

A BMW hűtőrácsok elegáns BMW Iconic Glow kontúrvilágítása mellett mindkét modell első fényszórópárja BMW Iconic Glow kristályfényszórókkal is megrendelhető. Az utastérben az ügyfeleket alapfelszereltségként multifunkciós ülések, BMW Individual Merino bőrkárpitozás, ülésfűtés és ülésszellőztetés fogadja. Az extrafelszereltség részeként az ülések masszázsfunkcióval is felvértezhetők.

A védelmi modellek egy kameraalapú kiegészítő utastéri visszapillantóval is felszerelhetők: gombnyomásra a technológia a központi kijelzőre helyezi a tolatókamera élőképét. Az alapfelszereltségként kínált intercom rendszer lehetővé teszi, hogy a védelmi modell utasai anélkül is hatékonyan tudjanak kommunikálni az autón kívül álló emberekkel, hogy lehúznák az ablakokat vagy kinyitnák az ajtókat.

Az első BMW i7 Protection és BMW 7-es Protection minden eshetőségre felkészíthető, a frisslevegő-ellátó rendszertől és a tűzoltó berendezéstől kezdve, a jelzőfényeken és a rádió adó-vevőkön keresztül, egészen a hivatalos utakon használt zászlótartókig.

A modellpáros a BMW Group dingolfingi gyárában lát napvilágot, egy rendkívül összetett gyártási folyamat végeredményeként. Mindkét modell a 2023-as Müncheni Nemzetközi Autószalonon mutatkozik be a nagyközönségnek. Az első példányokat 2023 decemberében vehetik át a tulajdonosok.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/