/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a világ legdrágább új autója

2021. június 01. 14:30   |   Demcsák Gergely
címkék:  

A Rolls-Royce első 21. századi, megrendelésre épített egyedülálló modellje, a Sweptail 12,8 millió dolláros árával egészen mostanáig a világ legdrágább új autójának számított. A Rolls-Royce Coachbuild részleget újra feltámasztó, legújabb Boat Tail modell azonban a 28 millió dolláros árával letaszította a trónról. Három darabra kaptak megrendelést.

A 2017-es Sweptail megjelenése után a márka számos vagyonos ügyfele fordult a Rolls-Royce-hoz hasonlóan egyedi kivitelű járművek megalkotásának lehetőségével. A márka igent mondott és megnyitotta a Coachbuild részleget. Három érdeklődő is akadt, akiket a kortárs tengerészeti stílus nyűgözött le a legjobban, és a modern J-osztályú jachtok által inspirált dizájnt szerették volna viszontlátni egy négykerekűn. A Rolls-Royce ezért úgy döntött, hogy a Boat Tail, azaz a hajófarok tipológiát fogja követni, amikor a karosszériaépítők a vitorláshajók formáit ültetik át egy autóra. A megrendelőkkel való egyeztetést követően elhatározták, hogy mindhárom autónak megegyező lesz a karosszériája, ám mindegyiket messzemenőkig egyedire szabják.

A Boat Tail közel 5,8 méter hosszú, s a megjelenése rendkívül arisztokratikus. A hűtőmaszk az orr-rész szerves részét képezi. A vékony nappali fények mélyen ülnek, a tompított és távolsági világításért pedig klasszikus kerek fényszórók felelnek. A sziluett hajózási utalásokkal van tele. Ilyen a körbefutó szélvédő, a termetes, hosszú orr és a lecsapódó farrész, amely egy elhaladó motorcsónakra emlékeztet. Az elkeskenyedő farba vékony lámpákat integráltak és a kapcsolat a hajózással itt a legegyértelműbb. A faborítású hátsó fedélzetek mintájára ugyanis a teljes hátsó részt nyílt pórusú fekete/szürke fával borították. A hosszanti erezettségű deszkákat rozsdamentes acél pálcák tagolják. Az idő viszontagságai ellen egy fixen rögzíthető tetőt is megalkottak az autóhoz.

A hajózási témához illeszkedve a bőrkárpit színe elöl sötétkék, hátul pedig világosabb árnyalatú kék. A műszerfalon nyílt pórusú, antracitszürke fadekorációt látunk, s a műszerek számlapja is egyedülálló. A műszerfal éke, az időmérő ezúttal a svájci Bovet manufaktúra segítségével készült. Az igazi különlegesség azonban a hátsó fedélzet, amely pillangószerűen felnyitható és számos rekeszt rejt magában. Az egyik oldalon az aperitifeknek van hely, míg a másik oldalon az ételek jutottak főszerephez. Természetesen hűtőszekrényt is beépítettek. A mérnökök piknikasztalokat és székeket is integráltak a hátsó traktusba. Ha pedig elromlik az idő és esni kezd, jól jön a kiemelhető, nagyméretű esernyő.

A Rolls-Royce Boat Tail egy teljesen homologizált utcai autó, amely a vezetésre született. Így átesett ugyanazokon a szigorú dinamikai teszteken, amelyeken más Rolls-Royce modellek is. Három darab készül belőle, az ára pedig 20 millió font, vagyis 28 millió dollár.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/