/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: A világ legdurvább fényszórója a BMW-től

2015. január 07. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A BMW egy M4-es segítségével bemutatta a tökéletes láthatóság és látás érdekében kifejlesztett lámpatesteit. Az első fényszórókba lézer költözött, míg a hátsókba a telefongyártásból ismert OLED – előbbi akár 600 méteres fénycsóvával.

A BMW az idei Las Vegasban rendezett elektronikai kiállítás és vásár (Consumer Electronics Show – CES) alkalmából több mint száz autót vitt el a helyszínre, köztük olyan finomságokat, mint az M4 Concept Iconic Lights nevezetű bemutató autó, mely érdekességei a lámpáiban rejlenek.

Bár az első – opcionálisan – lézervilágítással is felszerelhető autó a szintén bajor i8 már hazánkban is kapható, az M4 koncepciója ezt a technológiát emelte egy szinttel feljebb. Az új fényszórók úgy képesek folyamatosan elvilágítani 600 méterre, hogy közben az előttünk haladók ebből semmit sem érzékelnek, hisz képes őket „kitakarni” a rendszer. Ráadásul a navigációval együttműködve egy-egy kereszteződés és élesebb kanyar nehezen belátható szegleteibe is tud fényt juttatni.

A hátsó lámpák sem mindennapiak. A szerves fénykibocsátó diódák (OLED) az egymás elé felépülő leheletvékony félvezető rétegek segítségével teszik messziről láthatóvá és jól megkülönböztethetővé az autó fenekét, miközben rétegenként csupán 1,4 mm-es a vastagságuk így a kisebb fogyasztás mellett kevesebb helyet is igényelnek, továbbá képesek külön-külön működni – ahogy az a képeken is látszik.

Ha minden jól megy, és a közönségnek is tetszeni fognak a technológiák – de hisz miért ne lenne így – akkor az első ilyen világítású modell egy M-es BMW lehet valamikor a jövő év tájékán – viszont a várható árcédulára még ilyen távlatokból is rossz gondolni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/