/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a világ leghíresebb Aston Martinja

2019. június 17. 12:45   |   DG
címkék:  

Augusztus 15-én, a kaliforniai Monterey-ben Aston Martin aukciót tartanak, amelyen megjelenik a világ egyik leghíresebb filmes autója és egyben leghíresebb Aston Martinja. A DB5/2008/R sorozatszámú kocsi egyike a három darab fennmaradt, annak idején az Eon Productions által megrendelt Aston Martin DB5-nek, amiben az összes speciális kémberendezés megtalálható.

Senki sem sejtette, hogy milyen páratlanul sikeres együttműködés jön létre, miután a termék dizájner Ken Adam és a filmtrükkökben jártas John Stears 1963-ban meglátogatta az Aston Martin newport-pagnelli üzemét. A két férfi azért látogatott el az Aston Martinhoz, hogy kölcsönkérjen két legújabb Aston Martint az Eon Productions harmadik filmes regényadaptációjához, melynek főszereplője ismét a szuperkém, James Bond. Az alkotás címe Goldfinger lett, amely sokak szerint a valaha készült legjobb James Bond film.

Az Aston Martin két darab egymással csaknem teljesen megegyező DB5-öst épített a produkciós vállalatnak; az egyiket kaszkadőr mutatványokra és autós üldözésekre, míg a másikat a belső és közeli felvételekhez használták. Az utóbbi kocsiba építették be a Stears által kitalált, a filmben pedig a Desmond Llewelyn által megformált Q által kiötlött szuper kémcuccokat. A Snow Shadow szürkére fényezett DB5-öst speciális, hidraulikusan működtetett nyomórudakkal ellátott lökhárítókkal, a sárvédőkből előbújó 30-as kaliberű Browning gépfegyverekkel, a kerékagyakba épített gumiaprítókkal és hátsó, kiemelhető golyóálló panellel látták el. Az utastérbe is jutottak ikonikus berendezések, mint a műholdas nyomkövető, az olajat, szögeket és füstöt engedő szerkezetek, a forgatható rendszámtábla, valamint a katapultülés. S bár a filmben sohasem használták, a kocsit telefonnal is felszerelték, az ülés alatti rekeszben pedig különböző fegyvereket helyeztek el.

A Goldfinger óriási siker lett és az Aston Martin DB5 eladásokat is jócskán fellendítette. A következő James Bond film, a Thunderball számára a készítők így két újabb DB5 modellt rendeltek. Az egyik az augusztusban az RM Sotheby’s árverésén kapalács alá kerülő DB5/2008/R, míg a másik a DB5/2017/R sorozatszámú kocsi volt. Mindkét DB5 megkapta a ‘Goldfinger’ módosításokat és az Egyesült Államokba hajóztak promóciós feladatok ellátására. A túrát követően már nem volt szükség rájuk, így 1969-ben eladósorba kerültek. Az autókat párban vásárolta meg egy ismert gyűjtő. A DB5/2008/R néhány évvel később ismét új tulajdonoshoz vándorolt, a Tennessee állambeli Pigeon Forge-ban található Smokey Mountain Car Museumban állt 35 évig.

A DB5 ‘Bond car’ remek állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket, legutóbb pedig egy mindenre kiterjedő restauráláson is átesett. Nemcsak a karosszériát és a belső teret glancolták ki, de mind a 13 ‘Goldfinger’ módosítást is eredeti, működőképes állapotba hozták. Az első Stears által átalakított DB5 1997-ben elveszett, így ma már csak három Goldfinger DB5-ös van forgalomban.

A DB5/2008/R-ért becslések szerint 4-6 millió fontot is megadnak majd az RM Sotheby’s augusztus 15-i árverésén.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/