/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a világ leggyorsabb autója 1981-ből

2020. március 01. 12:20   |   Autoblog
címkék:  

Felújítják az egyetlen példányban létező Aston Martin Bulldog koncepcióautót, amelyet 39 évvel ezelőtt a világ leggyorsabb autójának szánt a brit gyártó. A járművel akkor szédületes 307 km/órás sebességet értek el, a mostani felújítás után a cél pedig az eredetileg kitűzött 322 km/óra lesz.

CMC-AMBULLDOG-05 Final 2

A Bulldogot 1979-ben azzal a céllal alkották meg, hogy bizonyítsák, az Aston Martin nemcsak egy autós mesteremberekből álló apró gyártó, hanem világszínvonalú mérnöki szaktudást képes felmutatni. Az ék alakú, William Towns által megrajzolt Bulldog egy 5,3 literes, két Garrett turbófeltöltővel lélegeztetett V8-as motort kapott, amely 608-710 lóerőre és 678 Nm-es nyomatékra volt képes.

A világ leggyorsabb szériaautójának szánták, a cél a 200 mérföld/órás, azaz 322 km/órás sebesség elérése volt. Ez majdnem sikerült is, 1981-ben a MIRA tesztpályán 307 km/óráig sikerült gyorsítani. A Bulldogból 15-25 példány gyártását tervezték, azonban az Aston Martin új vezetése a magas költségek miatt leállította a projektet. Így a Bulldogból csak egyetlen darab látott napvilágot.

CMC-AMBULLDOG-02 final 1

A Bulldogot most az utolsó csavarig fel fogják újítani a Classic Motor Carsnál, s ha szükséges, egyes alkatrészeit modernebbre és biztonságosabbra cserélik. Új tulajdonosa ugyanis el szeretné érni vele az eredetileg tervezett 322 km/órás sebességet, majd pedig világ körüli útra viszi.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/