/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: az Ágyúgolyó futam Lamborghinije

2021. szeptember 29. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Az 1981-es, hatalmas sikerű vígjáték, az Ágyúgolyó futam három és fél perces nyitójelenete feledhetetlen. Ebben egy fekete Lamborghini Countach packázik a rendőrökkel, csodálatos V12-es motorhang kíséretében. A film vitathatatlanul legnagyobb sztárját, az 1979-es évjáratú Lamborghini Countach LP 400 S-t most beiktatták a történelmileg legjelentősebb autók közé az Egyesült Államokban.

Minden idők egyik legjobb vígjátéka és autós filmje, az 1981-es Ágyúgolyó futam hemzsegett a kor legdögösebb sportautóitól. A film egyik sztárja volt a fekete Lamborghini Countach LP 400 S, amelyet most, éppen 40 évvel a film bemutatója után beiktattak az amerikai Nemzeti Történelmi Járműjegyzékbe. Ebben a nyilvántartásban jelenleg 30 jármű szerepel, történelmi szempontból egytől-egyig különös fontossággal bírnak.

Ebből az alkalomból a Countach-t egy hétre kiállítják a Washington D.C.-ben található National Mall parkban, a főváros legjelentősebb történelmi helyszínén. S mostantól az autó teljes története, minden adata, továbbá egy 3D-s szkennelt képe is megtalálható lesz a Kongresszusi Könyvtárban.

Az Ágyúgolyó futam 1981 júniusában került a mozikba. A film cselekménye a körül a valódi, titkos autóverseny körül forog, amelyet éveken át az Egyesült Államok keleti és nyugati partja között rendeztek meg. Akkor még kevesen tudták volna megjósolni, hogy a film milyen óriási sikert arat és milyen fontos szelete lesz az amerikai kultúrának.

A 70-es években az USA-ban 55 mérföld/óra (88 km/óra) volt a megengedett sebesség, s ennek a kismértékű túllépését is szigorúan büntette a rendőrség. Pontosan ekkor találta ki néhány szenvedélyes autós, hogy próbára teszi a rendszert egy kontinensen átívelő autóversennyel, melynek mezőnye a new yorki Manhattanből indul és a kaliforniai Redondo Beachen ér célba, mégpedig a lehető legrövidebb idő alatt. Mindez természetesen nem kerülhette el a hollywoodi forgatókönyv írók figyelmét, akik az Ágyugolyó futamhoz összeszedték a korszak legmenőbb járgányait. A címszerepeket pedig olyan nagyágyúkra bízták, mint Roger Moore, Burt Reynolds, Dean Martin, Sammy Davis Junior vagy Farrah Fawcett.

A film vitathatatlan főhőse és mellesleg a verseny győztese az 1979-es, kívül fekete, belül mustársárga Lamborghini Countach LP 400 S volt. A film több mint 3 perces nyitójelenetétől kezdve, amelyet a Las Vegas melletti sivatagban vettek fel, zenei aláfestésként a hat karburátoros V12-es motor hangját használva, a Countach a film egyik legnagyobb sztárja lett és álmodozásra késztette a közönséget.

Az 1979-es fekete Countach-t az összeszerelő üzemből a római SEA Auto kereskedésbe szállították, ahonnét rögtön behajózták az Egyesült Államokba, Floridába. Tulajdonosa, aki a filmet rendező Hal Needham jó barátja volt, kölcsönadta a kocsit a forgatáshoz. A sportkocsit néhány ponton módosították, rákerült például az ikonikus első légterelő szárny, felszereltek rá két első szúrófényt és három antennát, hátul pedig 4 helyett 12 darab kipufogócsövet vezettek ki a drámai hatás kedvéért.

A forgatáson Ron Rice, a Hawaiian Tropic naptej márka alapítója beleszeretett az autóba és azon nyomban meg is vásárolta magának. Egészen 2004-ig nála volt, akkor az ügyvéd és Lamborghini rajongó Jeff Ippoliti megvásárolta tőle. A híres Countach azóta is az ő garázsában áll.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/