/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: az első magyarországi Toyota GR Yaris

2020. december 04. 17:35   |   Autoblog
címkék:  

Váraljai Miklós, a Toyota Klub Magyarország Egyesület elnöke az első Magyarországra érkezett Toyota GR Yaris boldog tulajdonosa, aki a legmagasabb színvonalú ügyfélkiszolgálásért immár két alkalommal is díjazott Toyota Mayer Budakeszi bemutatótermében vehette át autóját.

A sokak által várva várt, a Toyota WRC tapasztalatai felhasználásával született négykerék-meghajtású utcai sportautó első látásra szerelem volt a mintegy 11 000 taggal büszkélkedő hazai Toyota rajongó közösség alapítója számára, aki elmondása szerint korábban soha nem vásárolt még autót anélkül, hogy előtte kipróbálta volna.

Váraljai Miklós még 1998-ban, egy Toyota Tercel tulajdonosaként szeretett bele menthetetlenül a márkába, a Yarissal pedig először 2000-ben került közelebbi ismeretségbe, amikor az elnyerte az európai Év Autója címet. Az azóta eltelt két évtized során számtalan Toyotája volt, közben pedig a klubéletet is építgette, a hozzá hasonló lelkes Toyota rajongók 2004 óta Egyesületként tartják fenn a Toyota Klub Magyarországot, amelynek működését a tagdíjak finanszírozzák.

Amikor a Toyota 2015-ben bejelentette, hogy visszatér a WRC mezőnyébe, már a tervekben szerepelt egy, a rali által inspirált közúti modell bevezetése is. Az alapelképzelés szerint a magas szintű nemzetközi versenysportból származó tapasztalatokat közútra adaptálva olyan autót terveztek, amely azon kívül, hogy elfogadható áron érkezik a piacra, maga is alkalmas a versenyzésre. Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke (aki maga is mesterpilóta és aktív raliversenyző) számára egy ilyen, teljesen Toyota-fejlesztésű autó megalkotása (20 év után először) személyesen is kiemelkedő jelentőséggel bírt.

A WRC gyártói világbajnoki címének 2018-as, majd az egyéni világbajnoki cím 2019-es megnyerése után egyértelművé vált számára, hogy a Toyotának különösen fontosak a győzelmek. A GR Yaris pontosan ilyen autó, hiszen alapjaitól kezdve kifejezetten arra tervezték, hogy ne csak helytálljon, de győzzön is a legrangosabb nemzetközi mezőnyben.

A GR Yaris egyedi padlólemezre épül: első része a Toyota új GA-B jelű padlójától származik, a hátsó pedig a Corollát és a C-HR-t is hordozó GA-C-től. A versenymérnökök ragaszkodtak a lehető legkönnyebb szerkezeti felépítéshez, így könnyűfémből készülnek a karosszériaelemek, a tetőlemez pedig kovácsolt szénszálas kompozit. A karosszérián is komoly átalakításokat végeztek. Bár alapvetően az új Yaris szerkezetére épül, nem öt-, hanem csak háromajtós, és a tetővonala is alacsonyabban fut. A versenyautóknál megszokott módon a karosszéria alsó része és a padlólemez is fontos szerepet játszik az autó körüli légáramlatok terelésében.

Az erőforrás minden elemében új konstrukció. 1,6 literes, háromhengeres és turbós: a világ legerősebb háromhengerese, és egyben a legkisebb és legkönnyebb turbós 1,6-osa is, 261 lóerős teljesítménnyel és 360 Nm-es forgatónyomatéki csúccsal. Minden részletében megfelel a WRC2 műszaki előírásainak, és mindössze 5,5 másodperc alatt katapultálja 100 km/órára a GR Yarist, miközben a végsebességet elektronika korlátozza 230 km/órára. Az erőforrás számos eleme egyenesen a versenysportból érkezett: ilyen a golyóscsapágyas turbó, a nagy átmérőjű kipufogószelep-sor és az olajfecskendős, alsó dugattyúhűtő-rendszer is.

A GR Yaris menetkész tömege mindössze 1280 kg, így nem meglepő, hogy teljesítmény/tömeg aránya is kiváló: mindössze 4,9 kiló jut egy lóerőre. A motor hajtóereje a Toyota új, GR-FOUR nevű elektronikus szabályozású állandó összkerékhajtásán keresztül érkezik a kerekekre. Az erőátvitel háromféle üzemmódban (Normal, Track és Sport) működhet, ezek mindegyikéhez eltérő első-hátsó nyomatékosztási arány tartozik.

Az első boldog Toyota GR Yaris tulajdonos tehát Váraljai Miklós, a Toyota Klub Magyarország Egyesület elnökének személyében már megvan, ám vélhetően nem ő lesz hazánkban az utolsó aki a modell megvásárlása mellett dönt, különösen ha meghallják lelkes beszámolóit az autóról.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/