/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: az év tanulmányautója

2018. március 08. 14:30   |   DG
címkék:  

A Genfi Autószalon első sajtónapjának estéjén megválasztották az év tanulmányautóját. Az elismerést a fantasztikus Mazda Vision Coupe szerezte meg, amely a Mazda Kodo dizájnnyelvezetének következő evolúciós lépcsőfokát képviseli.

A Mazda Vision Coupe-nak nem ez az első elismerése, a múlt hónapban Párizsban már megválasztották az év leggyönyörűbb tanulmányautójának. Március 6-án pedig a Car Design Night Geneva rendezvényen neki ítélték az Év Tanulmányautója díjat. A 18 tagú zsűriben számos globális autógyártó formatervezési igazgatója is helyet foglalt.

A tavaly a Tokiói Autószalonon reflektorfénybe állított Vision Coupe a Mazda Kodo – Soul of Motion formanyelvének következő fázisát képviseli. Arányai a klasszikus kupék aranymetszést követő formatervéhez igazodnak, az utasfülkét hátratolták. Az autó sziluettje erőteljes előre lendülő mozgást sugall, ami nagyteljesítményű sportautóra enged következtetni.

A Vision Coupe szakít a Kodo formaterv korábbi alkalmazásaiban hangsúlyozott, ritmikus mozgás megjelenítésével. Ehelyett egy olyan, egyszerű formát alkalmaz, amely a szükségtelen elemektől megszabadulva a ‘kevesebb több’ elvét követi. Egy erőteljes tengely fut végig az első emblémától egészen a hátsó típusjelzésig; ez a hajlékony acélt idézi. Az autó minden mozdulata e felé a tengely felé irányul, megteremtve azt az ‘egy lendülettel megrajzolt’ formát, amely végtelenül egyszerű, mégis a sebesség érzetét kelti.

A négyajtós kupé alapkoncepciójából kiindulva a Mazda rengeteg időt és energiát szánt a karosszéria kialakítására, különös tekintettel a felületén megcsillanó fény ideális lefutására. A felületen megcsillanó fény játéka a jármű mozgásával együtt, lineárisan változik, és ezzel egy valódi élőlény képzetét kelti. A karosszéria vállának kiemelt felülete erőteljesen, éles határokkal jelenik meg, míg az üres felületeken lágyabb, elegáns fényrajzolatok futnak végig. A kétféle eltérő fény-árnyék játék kombinációja kelti valóban életre a Mazda Vision Coupe-t. A magasan képzett kézműves mesterek két évnyi munkájával tökéletesre csiszolt, szépséges formaterven táncoló fény műalkotássá nemesíti a karosszériát.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/