/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: az utolsó V12-es kupé Rolls-Royce

2023. március 20. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Összesen csak 12 darabot készítenek a Black Badge Wraith Black Arrow modellből, amely a Rolls-Royce történetének utolsó V12-es motorral szerelt kupéja lesz. Utána az elektrifikált korszak jön.

A Black Badge Wraith Black Arrow modell tervezésénél a mérnököket a márka történelmének egy jelentős V12-es motorral szerelt járműve inspirálta. Arról a nyolckerekű, héttonnás, két darab 2383 lóerős Rolls-Royce V12 ‘R’ Series repülőgépmotorral hajtott szörnyetegről van szó, amellyel 1938-ban Captain George Eyston 575,335 km/órával új szárazföldi sebességi világrekordot állított fel a Bonneville-tó kiszáradt medrében. Eyston sebességi rekordkísérleteinek a második világháború végett vetett, a Thunderbolt azonban megmaradt a valaha épített leggyorsabb V12-motoros kocsinak.

Eleinte felmerült egy probléma, a Thunderbolt csiszolt alumínium karosszériájáról visszaverődő napfény és a vakítóan fehér talaj miatt ugyanis szinte lehetetlen volt megállapítani, hogy a kocsi mikor halad el az időmérő berendezés mellett. A problémát Eyston egyszerűen, de zseniálisan oldotta meg: fekete nyilat festett a kocsi oldalára, középre pedig sárga kört rajzolt, így már nagy sebességnél is jól lehetett látni az autót. S ez az, ami az új Black Badge Wraith Black Arrow történelmi kontextusát és nevét adja.

A Black Badge Wraith Black Arrow különleges kéttónusú fényezést kapott. A karosszérián két szín, a Celebration ezüst és a Diamond fekete közötti teljes színátmenet figyelhető meg. Ez, az úgynevezett Gradient festés a Rolls-Royce által valaha kreált legkomplexebb fényezési eljárás,a tökéletesítéséhez több mint 18 hónapnyi tesztelésre és fejlesztésre volt szükség. Az ezüst-fekete színátmenetes fényezést sárga lökhárító betétek és kerék díszítések egészítik ki. A sötét króm hűtőmaszk mögött sárga V-merevítőrudak irányítják rá a figyelmet a V12-es motorra. A karbon Spirit of Ecstasy talapzatán is látható egy sárga kör.

A Wraith kupé utastere is különleges. A műszerfalra egyedi műalkotást vittek fel, a modern V12-es motor stilizált rajzát. A rendkívül összetett dizájnrajzot fekete alumínium rétegre rögzítették. Az ajtók viszont sötét, nyílt pórusú fabetéteket kaptak, rajtuk 320 különböző lézerrel gravírozott famozaikkal, amelyek a Bonneville sós síkság töredezett talaját igyekeznek visszaadni. Az utastér másik érdekessége a középkonzolon egy üvegfedél alá bújtatott csiszolt alumínium Thunderbolt miniatűr modell. Ami a kárpitozást illeti, az első üléseket sárga bőrrel húzták be, míg a hátsókat fekete bőrbe öltöztették. A fejtámlákba 3D hatású logókat hímeztek; az elsők oldalán pedig nyíl motívumok fedezhetők fel.

Mindemellett a Black Arrow is büszkélkedhet egy rekorddal. A starlight mennyezetkárpitokat már jól ismerjük a Rolls-Royce-nál, ám a Black Badge Wraith Black Arrow esetében minden eddiginél többre emelték a száloptikás ‘csillagok’ számát. Ezúttal 2117 darabot szőttek a kárpitba, megjelenítve a Tejútrendszert, pontosan olyan bolygóállásokkal, amelyeket 1938. szeptember 16-án, a sóstavi rekorddöntés napján is meg lehetett figyelni az égen. A V12-es motorra is erősítettek egy különleges plakettet, ami egyértelművé teszi, hogy ez a legutolsó Rolls-Royce kupéba szerelt V12-es aggregát.

Mind a 12 darab Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow példány már gazdára talált.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/