/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: az utolsó V12-es kupé Rolls-Royce

2023. március 20. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Összesen csak 12 darabot készítenek a Black Badge Wraith Black Arrow modellből, amely a Rolls-Royce történetének utolsó V12-es motorral szerelt kupéja lesz. Utána az elektrifikált korszak jön.

A Black Badge Wraith Black Arrow modell tervezésénél a mérnököket a márka történelmének egy jelentős V12-es motorral szerelt járműve inspirálta. Arról a nyolckerekű, héttonnás, két darab 2383 lóerős Rolls-Royce V12 ‘R’ Series repülőgépmotorral hajtott szörnyetegről van szó, amellyel 1938-ban Captain George Eyston 575,335 km/órával új szárazföldi sebességi világrekordot állított fel a Bonneville-tó kiszáradt medrében. Eyston sebességi rekordkísérleteinek a második világháború végett vetett, a Thunderbolt azonban megmaradt a valaha épített leggyorsabb V12-motoros kocsinak.

Eleinte felmerült egy probléma, a Thunderbolt csiszolt alumínium karosszériájáról visszaverődő napfény és a vakítóan fehér talaj miatt ugyanis szinte lehetetlen volt megállapítani, hogy a kocsi mikor halad el az időmérő berendezés mellett. A problémát Eyston egyszerűen, de zseniálisan oldotta meg: fekete nyilat festett a kocsi oldalára, középre pedig sárga kört rajzolt, így már nagy sebességnél is jól lehetett látni az autót. S ez az, ami az új Black Badge Wraith Black Arrow történelmi kontextusát és nevét adja.

A Black Badge Wraith Black Arrow különleges kéttónusú fényezést kapott. A karosszérián két szín, a Celebration ezüst és a Diamond fekete közötti teljes színátmenet figyelhető meg. Ez, az úgynevezett Gradient festés a Rolls-Royce által valaha kreált legkomplexebb fényezési eljárás,a tökéletesítéséhez több mint 18 hónapnyi tesztelésre és fejlesztésre volt szükség. Az ezüst-fekete színátmenetes fényezést sárga lökhárító betétek és kerék díszítések egészítik ki. A sötét króm hűtőmaszk mögött sárga V-merevítőrudak irányítják rá a figyelmet a V12-es motorra. A karbon Spirit of Ecstasy talapzatán is látható egy sárga kör.

A Wraith kupé utastere is különleges. A műszerfalra egyedi műalkotást vittek fel, a modern V12-es motor stilizált rajzát. A rendkívül összetett dizájnrajzot fekete alumínium rétegre rögzítették. Az ajtók viszont sötét, nyílt pórusú fabetéteket kaptak, rajtuk 320 különböző lézerrel gravírozott famozaikkal, amelyek a Bonneville sós síkság töredezett talaját igyekeznek visszaadni. Az utastér másik érdekessége a középkonzolon egy üvegfedél alá bújtatott csiszolt alumínium Thunderbolt miniatűr modell. Ami a kárpitozást illeti, az első üléseket sárga bőrrel húzták be, míg a hátsókat fekete bőrbe öltöztették. A fejtámlákba 3D hatású logókat hímeztek; az elsők oldalán pedig nyíl motívumok fedezhetők fel.

Mindemellett a Black Arrow is büszkélkedhet egy rekorddal. A starlight mennyezetkárpitokat már jól ismerjük a Rolls-Royce-nál, ám a Black Badge Wraith Black Arrow esetében minden eddiginél többre emelték a száloptikás ‘csillagok’ számát. Ezúttal 2117 darabot szőttek a kárpitba, megjelenítve a Tejútrendszert, pontosan olyan bolygóállásokkal, amelyeket 1938. szeptember 16-án, a sóstavi rekorddöntés napján is meg lehetett figyelni az égen. A V12-es motorra is erősítettek egy különleges plakettet, ami egyértelművé teszi, hogy ez a legutolsó Rolls-Royce kupéba szerelt V12-es aggregát.

Mind a 12 darab Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow példány már gazdára talált.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/