/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: BMW elektromos teherhordó kerékpár és roller koncepció

Az utóbbi években számos város központjában megnövekedett a forgalom, miközben a lakosok mobilitással kapcsolatos elvárásai változatlanul magasak maradtak. Az egyéni mobilitás prémium szolgáltatójaként a BMW Csoport aktívan kíván részt venni a jövő élhető városainak megteremtésében. A mobilitás alább vázolt megközelítése jóval túlmutat a vállalat alaptevékenységén.

A BMW Csoport korábban már több mikromobilitáshoz fűződő innovatív projektet is bemutatott, köztük a BMW Motorrad X2City, a Personal Mover Concept, valamint a BMW Vision E3 Way koncepciókat. A Concept Dynamic Cargo elektromos kerékpár, valamint a Concept Clever Commute elektromos roller koncepciójával a BMW mérnökei ismét bebizonyítják, hogy az autóiparban szerzett know-how-jukat kiválóan tudják hasznosítani mikromobilitási koncepciók tervezése során is.

Concept Dynamic Cargo

A kerékpárok rendkívüli rugalmasságot garantálnak, nincs károsanyag-kibocsátásuk, és az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb közlekedési eszköznek bizonyulnak a városi területeken. Elég azonban egy esős, hideg nap vagy a kellemetlen útviszonyok és a legtöbb kerékpáros visszavált a tömegközlekedésre vagy az autójára. Ugyanez történik akkor is, amikor nagyméretű csomag szállítása válik szükségessé és egy kerekpár hagyományos tárolója kis méretűnek bizonyul.

Ma már teherhordó kerékpárok széles sora áll rendelkezésre, újabb alternatívát teremtve a városi autózás mellett. Azonban a legtöbb teherhordó kerékpár szélesebb, és ami még ennél is lényegesebb, hosszabb a normál kerékpároknál, kifejezetten a teherhordás és a gyermekek szállítása által megkövetelt körülmények miatt. Az ebből adódó plusz súlynak és az esetleges hasznos tehernek köszönhetően, eltérő mértékben ugyan, de korlátokkal találhatjuk szembe magunkat, különös tekintettel a jármű mozgékonyságára és kezelhetőségére nézve.

A háromkerekű Concept Dynamic Cargo legfőbb komponense a fémváz, amelynek elülső része forgó tengellyel kapcsolódik a hátsó szakaszhoz, így képes megdőlni kanyarodás során. A hátsó rész végig stabilan áll a kanyarokban, anélkül, hogy bedőlne az út irányába. Az elektromos lánchajtással kiegészülve – ami azonnal beindul, amint a kerékpáros pedálozni kezd, s meghajtja a hátsó két kereket – mindez a hagyományos kerékpároknál megszokott tekerési élményt garantálja.

Amellett, hogy a kétkerekű kivitelhez képest jóval nagyobb menetstabilitást biztosít valamennyi időjárási viszony közepette, a hátsó kerekek fix tengelyének köszönhetően sokoldalú pickup stílusú rakodófelületet is kínál. A kerékpár hátsó része innovatív moduláris rendszerben bővíthető, annak függvényében, hogy a felhasználó gyermekek vagy csomagok szállítása mellett dönt. A moduláris kialakítás szabad utat enged számtalan egyéb felhasználói forgatókönyv számára is. A teherszállító felület fix tengelyű kialakításának további előnye, hogy a kerékpáros szinte alig érzi meg a felhelyezett plusz súlyokat, vagyis a csomagok biztonságban, stabilan szállíthatók, kellemes kerékpározási élmény mellett.

A koncepció további lényeges eleme a moduláris időjárásvédelmi rendszer hozzáadásának lehetősége, ami igazán vonzó közlekedési alternatívát varázsol a Concept Dynamic Cargóból egész évre.

Concept Clever Commute

Elsősorban a közösségi használatú hálózatoknak köszönhetően, az elektromos rollerek ma már megkerülhetetlen részei a városi közlekedésnek. Használatukkal a városban közlekedők villámgyorsan képesek megtenni a célpontjukhoz vezető utolsó kilométereket, miközben rugalmas használhatóságot és zéró helyi károsanyag-kibocsátást garantálnak. A magántulajdonú elektromos rollerek száma eleddig relatíve alacsony. A biztonságosan vezethető, robosztus modelleket méretük miatt nehéz a tömegközlekedési eszközökön vagy autóval szállítani, míg a kisebb, hordozható modellek stabilitása hagy kívánni valót maga után.

A Concept Clever Commute formájában a BMW egy olyan elektromos rollert tár a közönség elé, amely a tömegközlekedési eszközökön való utazás/autóban történő szállítás jegyében összecsukható, ugyanakkor megbízható menetstabilitást ígér. Tömegközlekedési üzemódban a lábtartó oldalai felhajthatók, a hátsó kerék pedig beforgatható az így kialakuló apertúrába. A mechanizmussal lerövidíthető a jármű kerekei között mért távolság, ezáltal fennakadás nélkül szállítható a mozgólépcsőkön, ami kiemelt fontossággal bír egy esetleges metróval megtett út esetén. A gurulós bőröndökhöz hasonlóan, ebben az állapotában két keréken is húzható a roller.

Az első kerékbe szerelt motor ráadásul elektromos impulzusokkal segíti a Concept Clever Commute rámpákon való felfelé jutását. Az elektromos roller kis méretének köszönhetően összehajtott állapotban díjmentesen szállítható valamennyi tömegközlekedési eszközön. A jármű összehajtott állapotban elfér a kisebb autók csomagtartójában is, míg a nagyobb autókban egyszerre több is szállítható. A BMW Csoport járműveit tekintve ez azt jelenti, hogy a 3-as sorozattól felfelé hosszanti irányban is elhelyezhető a roller a csomagtartóban anélkül, hogy a hátsó üléseket le kéne hajtani, a MINI modellek csomagtartójában pedig keresztbe forgatva szállíthatók. A Concept Clever Commute kifejezetten ideális a multimodális közlekedéshez.

Mindkét koncepciójármű esetén az elektromos teljesítmény az adott alkalmazási mód fényében skálázható. A városi használat szempontjából kiemelten fontos az akkumulátor tölthetőségének módja is: a járművek energiaforrásai kiemelhetők, így könnyedén feltölthetők lakásokban is.

A BMW nem tervezi egyik jármű gyártását sem saját üzemeiben, de jelenleg is folynak a tárgyalások a lehetséges licenckedvezményezettekkel.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/