/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: egy Ford, ami csökkenti a stresszt

2021. szeptember 06. 17:25   |   Autoblog
címkék:  

Az elmúlt 18 hónap így vagy úgy sokunkban nyomot hagyott – és ez nemcsak a fizikai értelemben vett egészségünkön, hanem a mentális közérzetünkön is érezhető. A stressz és a szorongás kezelésének egyre népszerűbb módja a tudatosság, vagyis az a fajta erős figyelem, amely az odafigyelésből és a pillanat tudatos megéléséből ered.

Ezekben az időkben sok ember számára az autójuk igazi menedéket jelentett, ahol – távol a munkahellyé és iskolai osztályteremmé alakított otthon nyüzsgésétől – végre jutott idejük magukra és másokra, miközben attól sem kellett szoronganiuk, hogy valaki megfertőzheti őket.

A Ford most kifejlesztette a Mindfulness (azaz Tudatosság) nevű tanulmányautóját, hogy bemutassa megoldásait a vezetés stresszének csökkentésére és az utazás kellemesebbé varázsolására. A jármű egy sor olyan technológiát és funkciót kínál, mint például az utastéri levegő higiénikus megtisztítása a beszállás előtt, az elektromosan aktiváló ülés, ami stimulálja a légzés és a szívverés sebességét, vagy éppen a tudatos vezetést segítő útmutatások.

Valószínűleg sok autós vezetési rutinjába önkéntelenül is beépült már jó néhány tudatosságjavító technika. Ilyen lehet például a nyugodt légzés a stresszesebb helyzetekben, vagy hogy időnként lehúzódnak az út szélére, elgyönyörködni a szép kilátásban. A Ford Kuga SUV alapjaira épített Mindfulness tanulmányautó mindezt különleges, átgondoltan kialakított funkciókkal egészíti ki.

Higiénikus és harmonikus tér

A Tisztítási Folyamat a távirányítós kulccsal vagy egy telefonos alkalmazással aktiválható; ilyenkor a rendszer tiszta, friss levegővel ‘öblíti át’ az utasteret a klímaberendezés segítségével, még mielőtt beülnénk az autóba.

Egy prémium szűrő szinte minden port, szagot, szmogot, allergén anyagot és baktériumméretű részecskét eltávolít.

Az UV-C fénykibocsátó diódák elpusztítják a vírusokat és kórokozókat az okostelefonok, a kijelzők és a kabin felületein, hogy az utastér még higiénikusabb legyen.

Kellemes hangulat

A hangulatvilágítás és a megfelelő hőmérsékletű klimatizálás segítségével különböző atmoszférákat teremthetünk a kabinban, például friss reggelek hangulatát, vagy akár a kék ég vagy a csillagfényes éjszaka nyugalmát.

A vezetőülés képes stimulálni a légzésünket és a szívverésünket, sőt ezekről visszajelzést is ad a műszerfali kijelzőn.

A vezető szívverését és egyéb fiziológiai jellemzőit a testen viselhető berendezések is folyamatosan figyelik, és az ülésbe épített eszközökkel, illetve a hangulatfények megfelelő megválasztásával lassítható a pulzus.

A különleges kárpitozás fenntartható anyagokból, természetes színekben és figyelmes dizájn-megoldásokkal készült.

Megnyugtató hanghatások

A B&O Beosonic ekvalizer a vezető mindenkori hangulatának megfelelő hangzást kínál (Friss, Energikus, Relaxált, Melengető).

A fejtámlákba épített B&O hangszórók a vezető és az első utas füléhez közel szólnak, és a tetőkárpitba épített hangszórókkal együtt magával ragadó zenei élményt nyújtanak.

A helyzethez és helyszínekhez illő zenei lejátszási listákat választhatunk, például a tengerről szóló számokat a tengerparti autózáshoz, vagy megnyugtató zenéket a közlekedési dugókhoz.

Nyugodt, felfrissítő utazás

Az adaptív klímavezérlés megnyugtató, hűvös levegőt fúj az utastérbe, miután a vezetősegítő technológia segített elkerülni egy közlekedési balesetet, például egy vészfékezést vagy egy vészhelyzeti kikerülő manővert követően.

A Szieszta funkció jól jön a hosszú utak közben beiktatott szünetekhez; ilyenkor a síkba fektethető ülés, nyaktámasz és az audiorendszerből áradó, megnyugtató zene segít, hogy a vezető egy kellemes szundítás után felfrissülve ébredjen.

A kifejezetten erre kidolgozott útmutatásokat követve a vezető és az utasok egy-egy pihenő során jógagyakorlatokat vagy könnyű gimnasztikát végezhetnek, és egy rövid meditációval frissíthetik fel magukat. Gamifikációs megoldások segítenek a vezetőnek, hogy a forgalomra összpontosítson.

A Ford meggyőződése, hogy a tudatosság meghonosítása az autótechnológiában hasznos információkat nyújthat a jövő elektromos és önvezető járműveinek megtervezéséhez, hogy az utasok sokkal hasznosabban és kellemesebben tölthessék majd el az utazás és az akkumulátor-feltöltés idejét.

A Ford már jelenleg is működtet egy Ford Mindfulness Clubot, ahol a cég munkatársai világszerte elsajátíthatják a tudatosság módszereit és a meditációs technikákat. A vállalat ‘Share the Road’ kampánya is ennek szellemében működik, megtanítva a közlekedőknek, hogy figyelhetnek egymásra a forgalomban, biztonságosabbá téve ezzel az utakat mindenki számára.

A Mindfulness tanulmányautó a szeptember 6-12. között Münchenben megrendezett IAA autókiállításon lesz látható.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/