/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: Egy Porsche traktor

2016. szeptember 17. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Nem titkoltan gyűjtők kezébe ajánlják az alábbi, 1959-es, Porsche gyártmányú, hibátlan állapotúra restaurált dízel mezőgazdasági gépet. A piros négykerekű lelke egy 2.5 literes háromhengeres léghűtéses szívó dízelmotor, értéke pedig elérheti a 4-5 millió forintot.

Ha traktorgyártóból autókészítővé lett manufaktúrára kell gondolnunk, akkor szinte biztosan a Lamborghini név jut eszünkbe, pedig nem az olasz márka az egyetlen, amely készített mezőgazdasági gépeket.

Itt van például a Porsche. A jelenleg prémium sportkocsikat előállító gyár a második világháború alatt kezdett traktorokat építeni. Az első példányokat benzinmotorok hajtották, ám a gazdaságosabb és jobban terhelhető dízelek végül kiszorították őket. Ezeket 14 és 55 lóerő közötti teljesítménnyel készítette a Porsche, a hengerek száma kettő, három vagy négy volt, s minden esetben léghűtéssel párosult a technika.

A világháború után a gyártás jogait több, eredetileg mezőgazdasági gépeket készítő cég kapta meg, melyek közül a Mannesmann AG bizonyult sikeresnek. A Porsche motorokat megkapó vállalat létrehozta a Porsche-Diesel Motorenbau GmbH-t és négyféle modell gyártásába kezdett: Junior (14 lóerővel), Standard (25 lóerő), Super (38 lóerő) és Master (50 lóerő).

A házasság olyannyira jól működött, hogy 1956 és 1963 között több mint 125 ezer traktor került legyártásra. Közülük egy az alábbi, 308 Super névre hallgató piros jármű, melyet ’59-ben raktak össze, majd 2014-ben felújították az utolsó csavarjáig. 2466 köbcentis négyütemű dízelmotorja három hengert számlál, és maximum 38 lóerő leadására képes.

Ha minden jól megy, a hamarosan megrendezésre kerülő Silverstone Auctions rendezvényén  valahol 10 és 15 ezer font, azaz mintegy 3,6-5,5 millió forint között lelhet új gazdára, s bár regisztrálva sosem volt, kasztnikódja alapján ezt sem lenne lehetetlen elintézni, amennyiben a tulajdonos munkába szeretné állítani.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/