/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

A nap képe: Ma sok autó táplálkozik eme öreg ritkaság kinézetéből

2017. január 06. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Több mint 60 éves, mégis fiatalosnak, különböző szögekből egyaránt ismerősnek hat a Fiat ’50-es években tervezett, majd elbukott projektje, a 2.0 literes V8-as benzinmotorral hajtott 8V. A Supersonic változatból ráadásul összesen csak 8 készült.

Egy kevés Jaguar és Aston martin is van a képeken látható autóban? Pedig nem áll közeli rokonságban velük, hisz egy olasz sportautóról, a Fiat 8V Supersonic-ról van szó.

Az ’50-es években úgy gondolták, ilyen irányba fog haladni a jövő autóinak kinézete, így egyfajta vízióként álltak elő a modellal. Egész pontosan az akkor igencsak népszerű carrozzeria Ghia nevű designcég találta ki az áramvonalas, rakétaformájú kupét.

Meghajtásáról egy 105 lóerőt teljesítő 2.0 literes V8-as benzinmotor gondoskodott – igen nyolc apró dugattyú dolgozott az autó orrában – amely ugyan nem tette rakétává, de szépen, lelkesítő hanggal húzta a szabadalmi védettség miatt V8 helyett 8V-nek hívott Fiatot. Érdekesség, hogy az a Ford védte le a V8 nevet a Fiat elől, amely két évtizeddel később a Ghia megnevezésre is rátette kezét.

A kupé végül nem aratott osztatlan sikert, így két évvel a gyártás megkezdése után leállították a 8V gyártását, amely így csupán 114 példányt élt meg, ezen felül a képeken látható 8V Supersonic-ból mindössze 8 darab épült. A leírtak fényében egyáltalán nem csoda, hogy az RM Sotheby által márciusban árverésre kerülő, tökéletes állapotú türkiz színű szépség árát megbecsülni sem merik – ugyanis hat éve egy hasonló példányt 1,7 millió dollárért értékesítettek.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Székely Iván
2017-01-06 - 20:04

Nincs sok mondanivalóm, mindössze ennyi: GYÖNYÖRŰ


*/