/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: A világ legnagyobb Volkswagen Golf gyűjteménye

2018. június 02. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A valódi autórajongóknak biztosan van egy lista a fejében, amely modelleket szívesen birtokolnának egyetlen gyűjteményként. De ahogy sokak számára már ez is érthetetlen, képzeljük el az abszurd helyzetet, hogy valaki csak egyféle típus megszállottja. Például a VW Golfé.

Josef Juza nem egy átlagos autógyűjtő. Ő ugyanis nem kevesebb, mint 114 darab Volkswagen Golfot tudhat magáénak a legidősebb, legkülönlegesebbektől az átlagos, fiatalabb típusokig.

Az osztrák úr még a ’90-es években kezdte hobbiját, amikor első Golfját vette, melynek lényege annyi volt, hogy bárhol meg tudjon jelenni vele. Ezt nem sokkal később követte egy korai első szériás példány négy dobfékkel és fecskefarok hátsó köténnyel szerelve, amit egy oldtimer expón szúrt ki magának. Ezzel meg is lett az első felesleges Golf, amit több másik követett, melyeket szinte ingyen odaadtak neki – sokszor a szállítás többe került, mint maguk az autók.

Mára a 144 tagú csapat megannyi érdekes egyedet számlál: versenyautóktól egészen az egyedi luxuspéldányokig terjed a skála, az egyik legfontosabb szempont pedig az, hogy legalább olyan állapotban kell megőriznie őket, mint ahogy hozzá kerültek, de nem kerülhet semmi utángyártott alkatrész beléjük.

Csak egy-két érdekesség a listáról: egy 1974-es, csusztatható ajtós Golf I, melyet különböző autószalonokon állítottak ki. De az 1981-es CityStromer is ritkaságnak nevezhető, hisz az első komolynak nevezhető elektromos autóból csupán 25 darabot készítettek (hatótávja mindössze 60 km volt, tápellátását ugyanis egy tucat autóakkumulátor szolgáltatta). A 210 lóerős, összkerekes Golf G60 Limited sem volt egy gyakori látvány a maga 71 darabos szériájával, de az Oettinger GTI vagy épp az egyetlen létező I-es GTI, melyet faberakással, nappa bőrrel és fedélzeti telefonnal szereltek egy sejknek, ám hogy ne csak ritkaságokat lássunk, található itt egymillió kilométeres Golf is.

Josef Juza már tervezi egy Golf múzeum megnyitását, melyre a reményei szerint 2019 tavaszán kerülhet sor, addig pedig az érdeklődők több információt találnak a www.golfsrudel.at weboldalon.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/