Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: Az autórajongók egyik álma

2018. július 08. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Ha a klasszikus Lamborghiniről esik szó, akkor biztos, hogy előkerül a Countach neve, amely bőségesen kivette részét abban, amit ma a márkanév jelent. Egy igen ritka, teljes restauráláson átesett LP 400 S Series II kerül most árverésre, várhatóan rekord összegért.

Még 1971-ben kápráztatta el a nagyérdeműt a Genfi Autószalonon a Lamborghini az ugyancsak híressé vált Miura utódjával, amely a Countach nevet viselte.

A szögletes, de széles és lapos testű sportkocsi rögtön az emberek kedvencévé vált köszönhetően többek között felfelé nyíló ajtóival, repüléstechnikában alkalmazott alumínium karosszériájával, csőszerű vázszerkezetével és persze bivalyerős motorjával.

Eleinte a Miura 4.0 literes V12-es egységével szerelték, amely 370 lóerő mellett 361 Nm csúcsnyomatékot képes előállítani, ám akadt néhány kivétel – prototípusok és bemutató autók –, amelyekbe egy 5.0 literes V12-es került.

Ez tetszette meg Walter Wolfnak is, a milliomos Forma-1 csapattulajdonosnak, aki rendelkezett egy Countach-al. A gyártó egyik mérnökének, Gianpaolo Dallara segítségével beépítésre került a nagyobb egység, javítottak a futómű geometriáján, plusz elemeket tettek a kasztnira, valamint szélesebb abroncsokat hátra, így még élvezetesebb lett vezetni.

A megfelelő befolyás lévén az üzletember elérte, hogy a Lamborghini Countach LP400 S néven sorozatban is gyártani kezdje a modellt – habár továbbra is csak a kisebb motorral – mielőtt 1982-ben megjelent volna a 4.8 literes V12-essel szerelt LP500 S.

Az RM Sothebys most büszkén mutatja következő árverésének egyik gyöngyszemét, egy LP400 S Series II modellt, amelyet augusztus 24-25 között megrendezésre kerülő Monterey aukcióján igyekszik majd minél magasabb összegért értékesíteni. Mivel a típusból csupán 105 darab készült összesen, ráadásul a szóban fogó példány átesett egy 250 ezer dollár értékű teljes restauráláson, valamint csak 35 ezer kilométert számlál órája, nem kérdés, hogy elég magas összegért költözik majd új otthonba, ám egyelőre megbecsülni is nehéz, mennyi lesz a győztes licit. Mindenesetre a nyár végén valaki hazavihet egy darabot az olasz gyártó történelméből.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Még nem érkezett hozzászólás.

A nap képe

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!