/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (5) |
| Több

A nap képe: Az első digitális visszapillantóval szerelt autó

2018. október 25. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A Lexus ES sorozata lett a Föld első, kamerán alapuló külső tükrökkel ellátott autója. A hatalmas szedán egyelőre csak Japánban lesz kapható ilyen felszereltséggel, ugyanis a világ többi pontján különböző szabályokba ütközik az innováció alkalmazása.

Megannyi autószalonokon bemutatott prototípust követően végre a való életben is megtapasztalhatja néhány szerencsés autótulajdonos, hogy mennyivel jobb (vagy épp rosszabb) egy digitális tükrökkel szerelt autót vezetni, ugyanis a Lexus elsőként dobja piacra a visszapillantókat kamerákkal leváltó új ES sorozatát.

A szeptemberben bemutatott Digital Outer Mirror System a Japánban árult 2019-es modellévű ES szedánok opcionális felszerelése lesz, mivel itt tették először lehetővé az innovatív technológia alkalmazását. A rendszer két külső kamerát használ, melyek képét egy-egy 5 collos belső monitorra vetíti ki, amik a műszerfal széleinél kaptak helyet. A gyártó állítása szerint ezzel nem csak vagányabb a kocsi megjelenése, de egyúttal sokat csökkent a szélzaj, illetve valamelyest a légellenállás is, míg esős időben nem kell átnéznünk a vízcseppes ablakokon.

Ez persze nem minden, hisz olyan vezetést segítő extrákkal is felruházták a japánok az Európában és Amerikában normál tükrökkel már bemutatott, átemblémázott Toyota Camry-t, mint az adaptív tempomat, a sávelhagyásra és holtteret figyelő rendszerek, a parkolásasszisztens és egyebek. Az autót alapáron ES 300h kiadásban lehet megvásárolni, ami egy 2.5 literes benzinmotor és egy elektromos egység kettőséből áll össze.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hajas József
2018-10-25 - 08:49

Előnye, hogy nem csökken a kilátás az ablak állapota miatt. Nem teszik azért mert túllóg a karosszéria legszélesebb részén. Letörhető! Sztem megoldható lett volna, “máshogy”!

Papp László
2018-10-25 - 10:26

Vitatkoznék az elsőséggel, mert a néhány hete bemutatott, és már nálunk is rendelhető Audi e-tron is ezzel a technikával jelent meg a piacon. Nem minden országban lesz kapható ez a technika a hatósági előírások miatt, és a dizájn is más (a képernyő az ajtókárpitba van integrálva) de a lényeg ugyanaz.

Pente Karesz
2018-10-25 - 19:48

Jahhh… a monitor belül lesz, így nem kell átnézni a vízcseppes oldalablakon, de a kamera az hol lesz? Mert ha a penge monitor fogja közvetíteni a koszos, vizes kamera képét, akkor kb. ugyanott vagyunk, de a technika legalább fejlődik.

Rudas Miklós
2018-10-25 - 20:47

Okos ötlet, mozdonyokon már láttam. Kérdem én, miért kell így kilógnia, miért nem lehet a c oszlopba beépíteni?

Papp László
2018-10-29 - 08:32

A C-oszlopba épített kamera sok holtteret hagy.


*/