/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: Lamborghini Diablo újragondolva

2023. július 07. 07:15   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Egy olasz milliárdos megalapította az Eccentrica nevű céget, mely 19db Lamborghini Diablo megfiatalítását fogja elvégezni. Ez alatt a teljes karosszéria, belső tér és mechanikus alkatrészek modernizálását értjük. Az első példány már el is készült és ilyen lett.

Fennállása 60. évfordulóját ünnepli a Lamborghini, amire sok más cég is felfigyelt, így például az újonnan alapított Eccentrica. A céget Emanuel Colombini alapíotta, aki a bútoripar meghatározó szereplőjének, a világszínvonalú Colombini Group ügyvezetője és tulajdonosa, nem mellesleg a Super Trofeo Lamborghini szériában amatőr versenyző és persze az olasz autómárka nagy rajongója.

A milliárdos új cégének alapításával szeretne tisztelegni a bikások egyik legendás modellje, a Diablo előtt, méghozzá úgy, hogy összesen 19 példányt alakít át a modern kor elvárásainak megfelelően. A modelleket persze nem ő, hanem olyan önkéntesek biztosítják, akik szeretnék a mai technológia szintjén tovább élvezni a klasszikus kupét, átadva saját – megunt – Diablo modelljüket.

Az átalakítás az autó minden részét érinti: a karosszéria elemeit, a belső teret és a mechanikus alkatrészeket egyaránt, így tulajdonképp teljes felújításon esnek át a kiválasztott példányok. A kulcsszó az autóversenyzés, az Eccentrica Diablo ugyanis a korabeli csúcsragadozó, a versenypályákra szánt Diablo GTR-től merít ötleteket.

A kasztni elemeit a tömegcsökkenés, áramvonalasság és a funkcionalitás jellemzi. Az egyik ilyen kiemelkedő alkatrész a kocsi elején található hűtőmaszk, mely eredetileg csak dísz szerepet töltött be, míg az újragondolás során a levegő hasznos elvezetését kapta feladatként. Természetesen nem maradhat ki a manapság oly népszerű szénszálas műanyag, de a 3D nyomtatott titán is megjelt az összetevők között. Az ezekből készülő elemek merevebbé és egyúttal könnyebbé teszik a Diablót. Szinte egyértelmű, hogy a lámpák újragondolása sem maradthatott el, így a mai kor elvárásai szerint LED technológia felel a látásért és léthatóságért elől-hátul. Az alufelnik 19 collosak lettek.

A belsőt új anyagok – bőr és alcantara – használata, illetve teljesen átszabott, digitális műszerfal és frissített középkonzol teszi kívánatosabbá már csak azért is, mert műanyaggal nemigen találkozik a bent helyet foglaló. A Diablo GTR nyomdokain a kormányoszlop szénszálas anyagból került legyártásra, míg a modern életérzést kedvelők a Marantz gyártmányú hangrendszer minőségében gyönyörködhetnek.

Akit más hangok érdekelnek jobban, azok számára jó hír, hogy az 5.7 literes szívó V12-est is érték változtatások, természetesen jó irányba: 550 lóerőt (404 kW) és 600 Nm-es csúcsnyomatékot sikerült az eredeti 492 paripa (361 kW) helyett előcsalogatni. Hogy pontosan milyen alkatrészek cseréjével, az nem teljesen ismert, mindenesetre egy Capristo alu ötvözet leömlőt kapott az olasz sportkupé. A 2,9 kg/lóerő értéknek köszönhetően az Eccentrica állítása szerint 3,5 másodperces százas sprintidő és 335 km/órás csúcssebesség érhető el a megfiatalodott Diablóval.

Ám nem csak a gyorsításról, hanem a megfelelő lassításról is gondoskodott a cég, ugyanis hatdugattyús Brembo féknyergek kerültek az első tengelyre mart féktárcsákkal kiegészülve, míg az ideális tapadásért a Pirelli P Zero Trofeo R abroncsai felelnek. Ezek együtt lehetővé teszik, hogy mindössze 34 méteren belül megálljon 100 km/órás tempóról az autó, ami 20%-os javulás az eredeti értékhez képest.

Ha minden ilyen jó, akkor vajon mi lehet a rossz? – fogalmazódhat meg a kérdés bennünk, és nem véletlenül, ugyanis a spéci átalakításnak megkérik az árát. Az átalakítás komplexitásától függően 16-18 hónap lehet az elkészülési idő, míg az ezért elkért összeg 1,2 millió euróra (462 millió forintra) rúg – amiben nincs benne maga az autó.

Az első elkészült példányt – mely a képeken szerepel – a nagyérdemű először a Goodwoodi Sebességfesztiválon láthatja a hónap végén, de utána a Monterey Car Week eseményre is ellátogatnak vele.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/