/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Volkswagen Bogár – VW 39

2019. április 07. 06:59   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Bár külsőre egy sima VW Bogárnak tűnik, valójában több köze van a Porschéhez, mint a Volkswagenhez. A VW 39 ugyanis egy 1939-ben, Ferdinand Porsche és fia által versenymotorral felszerelt különlegesség. Az egyedül épen maradt, 80 éves Bogár képes 145 km/órával haladni.

Hihetetlen múlttal bír a mindössze egyedüliként megmaradt VW 39, melyet még 1939-ben készített Ferdinand Porsche és fia, Ferry.

A páros által megálmodott Bogárhátú a sima modell gyorsabb variánsának készült, méghozzá egy 1.0 literes, 32 lóerős Type 64 motorral egy Berlin-Róma versenyen indult sportautóból. Habár ennyi paripa nem hangzik soknak, a mindössze 695 kilogramm tömegű Bogár képes (volt) akár 145 km/órával is száguldani segítségével, ami nagy szó volt a két világháború közti időszakban.

Habár eredetileg 50 példány elkészítését tervezték a 39-esből, a II. világháború megakadályozta ezt, s csupán 14-ig jutottak a sorozattal a zuffenhauseni üzemben. Végül a modell 13 testvére eltűnt vagy az enyészetté lett a háború alatt, így ez, az 1-00003 kasztnikódú példány az egyetlen ismert VW 39, mely fennmaradt az utókornak, bár állapota ennek is hagyott némi kívánnivalót maga után.

1948-ban egy gyűjtőnek sikerült megszereznie, ám ő sem tudta tökéletesen helyre hozni, így végül, öt évvel ezelőtt Thomas König és Oliver Schmidt kezei közé került, akik a Hamburgi Prototípus Múzeum alapítói, és nem mellesleg precíz restaurátorok.

Három évnyi munkájukba telt eredeti, gyári állapotba hozni a 39-est, miután temérdek alkatrészt újra kellett gyártaniuk, kézzel. A pontot az i-re a fényes fekete festés tette fel, így a sportos Bogár 80 évvel ezelőtti pompájában tündököl, visszaadva egy kicsit a Volkswagen és Porsche történelméből.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/