/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Itt az újabb kecskeméti Mercedes

2013. január 15. 14:15   |   Autoblog
címkék:  

Az Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalonon, Detroitban a Mercedes-Benz egyebek mellett megmutatta a közönségnek kompakt négyajtós kupéját, a CLA-t, amely a B-osztályhoz hasonlóan ugyancsak a kecskeméti gyártósorról gördül majd le. Az új CLA a világ legjobb légellenállási együtthatójával (cw 0,22) büszkélkedhet és összkerékhajtással is kapható lesz. Máris megrendelhető, és áprilisban jelenik meg a kereskedésekben.

Újabb világszínvonalú Mercedes-Benz személyautó gyártása kezdődik meg Kecskeméten: avantgárd kupé-designnal és kívánságra 4MATIC összkerékhajtással készülő CLA-val a márka új szegmenst alapít. Négyajtós kupéként az új modell a CLS-t megalkotó elképzelésen alapul, ami 2003-as debütálása óta számos követőre talált. Keret nélküli ajtóival a CLA a Concept Style Coupé koncepcióautó formavilágát helyezi át közvetlenül a sorozatgyártásba.

A CLA szinte egy az egyben a Concept Style Coupé avantgárd designját örökíti át sorozatgyártásba. A középkategóriás kupé (hosszúság/szélesség/magasság: 4630/1777/1437 milliméter) sportos arányaival és domború illetve homorú felületeinek játékával hívja fel magára a figyelmet – az utóbbi évek egyik leglátványosabb Mercedese, az biztos. A markáns jellemzők egyike az orr-részbe ágyazott motorháztető erődómja, valamint a gyémánthatású hűtőmaszk. A világító modul és a fénydiódák elhelyezése a fényszóró üvege alatt karakteres „fáklyaeffektust” ad a nappali világításnak és az irányjelzőnek.

A formatervezők számos részlettel szemléltették, hogy a CLA a modern Mercedes-klasszikus, a CLS alkotói továbbfejlesztése. Három markáns vonal tagolja az oldalfelületet, amelyek mélységet és dinamikát adnak a profilnak. A szélességet hangsúlyozó far-rész homorú és domború felületeinek s éleinek összjátéka energiát sugároz. A laposan lejtő tető és a hátsó szélvédő jellegzetes, erős lekerekítése hátulnézetből kupészerűnek mutatja a CLA-t, míg a C-oszlopok behúzása atletikus hatást kelt. A világítóegységek nyíl-alakúak.

A CLA 0,23-as alaktényezőjével (cw) új mércét állít fel a Mercedes modellpalettáján és általában a sorozatgyártású autók között is. Ám még ezen is javít a júniustól forgalomba kerülő, de szintén már megrendelhető CLA 180 BlueEFFICIENCY Edition, amelynek cw-értéke 0,22.

Az enteriőr a küllem sportos összképét folytatja, különösen erős értékhatással, amelyet a formanyelv és a válogatottan pazar anyagok kombinációs lehetőségeivel valósítottak meg. A díszítőelemek valamennyi felülete ezüstös galvanizálással kap hűvös tapintású, fémes hatást. A műszerfalban öt kerek szellőző kapott helyet, galvanizált külső gyűrűvel. A szabadon álló kijelző fekete zongoralakk-optikájú szegélyét ezüstös keret fogja körül. A sportos karaktert emelik ki a CLA első és hátsó ülései is. Hátul a szélső helyek a hangsúlyosak (összesen 2+1 férőhely). A felszereléstől függően színes kontrasztvarrások is választhatók, a hangulatvilágítás pedig kívánságra fényhidat képez az üléstámla és a fejtámla közötti résben.

Sokféle asszisztens-rendszer támogatja és tehermentesíti a CLA vezetőjét. Széria például a fáradságfigyelő rendszer (Attention Assist) és a radaralapú ütközésmegelőző rendszer (Collision Prevention Assist), adaptív fékasszisztenssel, amely már 7 km/órától megóvja a CLA-t a ráfutásos ütközéstől (eddig: 30 km/óra fölött). Kapható ennek egy fejlettebb verziója is, a Collision Prevention Assist Plus, ami egy további kiegészítő funkciót tartalmaz. Amennyiben a vezető nem reagál egy tartósan fennálló ütközésveszélyre, a rendszer 200 km/órás sebesség alatt önállóan fékez, csökkentve a lassító vagy álló járművekkel való ütközés súlyosságát. 30 km/órás sebességig a rendszer az álló járművekre is reagál, 20 km/óráig pedig kiküszöböli a ráfutásos baleseteket.

Kaphatók a CLA-hoz a bevált asszisztens-rendszerek is, mint a sáv-csomag, holttér- és sávtartó asszisztenssel, vagy az adaptív távfény-asszisztens. A hosszirányú és merőleges parkolóhelyekre az opcionálisan elérhető aktív parkoló-asszisztens önműködően beáll.

A CLA-ban a Daimler Digital Drive Style alkalmazáskoncepciójának kiterjesztett változata is helyet kapott, amely a „Drive Kit Plus for iPhone”-nal együtt tökéletesen integrálja az iPhone-t a járműbe. A főbb funkciók között megtalálható a Siri hangvezérlés, valamint a valósidejű Glympse pozíció-megosztás, amelynek segítségével a felhasználók pillanatnyi helyzetüket közölhetik kiválasztott személyekkel. További funkció a Facebook és a Twitter integráció, az internet-rádió, az AUPEO! személyes rádió és a fejlett navigációs megoldás a Garmin-tól, amely valósidejű útinformációt, Street View nézetű online különleges célkeresést és háromdimenziós térképábrázolást is tartalmaz.

Valamennyi CLA direkt kormányzással készül. A szerkezet különböző kormányrásegítési funkciókat tud, amelyeket az ESP vezérlőkészüléke vált ki. Ilyen az ellenkormányzás túlkormányzottság esetén, valamint a kormánykorrekció abban az esetben, ha a CLA változó tapadású útfelületeken kezd fékezni. A rendszer emellett képes a fronthajtás kormányzási befolyásának mérséklésére, valamint az oldalszél és az oldalra lejtő út hatásának kiegyenlítésére.

A Mercedes-Benz kívánságra a teljes mértékben variálható nyomatékelosztású 4MATIC állandó összkerékhajtás új nemzedékével kínálja a CLA-t. A 4MATIC főbb szerkezeti elemei a 7G-DCT automatizált duplakuplungos váltóműbe integrált erőátvitel a hátsó tengely felé, valamint a hátsó differenciálmű, beépített, elektrohidraulikus vezérlésű lamellás tengelykapcsolóval. Ez utóbbi változtatja fokozatmentesen a hajtónyomatékot az első és a hátsó tengely között. A vetélytársakhoz képest kisebb súly és a magas hatásfok további előnye e konstrukciós megoldásnak.

Egy évvel azelőtt, hogy 2014-ben hatályba lép az új európai Euro 6 kipufogógáz-szabvány, az új Mercedes-Benz CLA valamennyi benzinmotorja és a dízelje máris hozza az elvárt határértékeket. Mindegyik motor esetében szériafelszerelés az ECO Start-Stop funkció. Az erőátvitelről hatfokozatú manuális sebességváltó vagy hétfokozatú duplakuplungos automata gondoskodik.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

Kapcsolódó cikkek

Autóteszt

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!