/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megjöttek a környezetkímélő Skoda Greenline modellek

2008. április 22. 17:44   |   Autoblog
címkék:  

A Fabia és Fabia Combi GreenLine az 1,4 TDI PD motorral mindössze 109 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként.


Egy évvel a vegyes üzemű Dual modellek debütálása után, a régióban elsőként ma Magyarországon bemutatkoztak a Skoda GreenLine sorozatának újdonságai, a Skoda Fabia Greenline, illetve a Skoda Fabia Combi GreenLine. A Fabia és Fabia Combi GreenLine az 1,4 TDI PD motorral mindössze 109 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. Sajnos egyelőre ezek a modellek drágábbak hagyományos társaiknál, előbbi 4 371 000, utóbbi 4 567 000 forintba kerül.

Nem titkolt cél volt a Skodánál, hogy az Európai Unió szigorú szabályozásainak is megfeleljenek autóik, hiszen az EU országaiban gyártott, illetve forgalomba kerülő új személyautóknak 2012-re a legfeljebb 130 g/km-es károsanyag-kibocsátási értéket kell elérniük, szemben a jelenlegi 165 g/km-átlaggal.


A Skoda kínálatában már ma is szerepelnek olyan modellek, amelyek kilométerenként 140 grammnál kevesebb CO2-ot termelnek, míg az 1,4 TDI PD/76 LE dízelmotorral szerelt Fabia kibocsátása csupán 120 gramm. A most megjelent két modell a GreenLine család előfutárai, hiszen a tervek szerint ősszel érkezik majd Magyarországra a Genfben 2008 márciusában bemutatkozott  Skoda Superb Greenline, azt követően pedig jön a Skoda Octavia Greenline is. Tehát a cseh márkánál is egyértelmű cél, hogy a járműpaletta szinte minden modellje kapható legyen környezetbarát variációban is.

A Skoda Fabia GreenLine és a Skoda Fabia Combi GreenLine megjelenésükben nagyon hasonlítanak hagyományos társaikra, azonban sok apró változtatást hajtottak végre rajtuk. A két típus alapjában véve Ambiente felszereltségű, pluszként azonban több kiegészítő elem is jár az autóhoz, így 8 hangszórós Dance rádió, szemüvegtartó és tempomat. Mivel a GreenLine modelleknél nagy szerepet töltött be a tömegcsökkentés, csak minimális a rendelhető extrák száma: kikapcsolható utaslégzsák, tolatóradar, könyöktámasz, könnyűfém pótkerék, biztonságiöv-kontroll a vezetőüléshez, tároló rekeszek az első ülések alatt, illetve szőnyegbetét választható extraként.


A súlycsökkentés mellett változott a modellek aerodinamikája (módosult az orrspoiler, az autók aljzatának borítása, illetve 15 mm-el csökkent a hasmagasság). A légellenállás csökkent, csakúgy, mint a gumik gördülési ellenállása. A külső változtatásokon túl módosítottak a motorvezérlésen és a váltóáttételeken is, hosszabbra vették a fokozatokat. Mindezeknek köszönhetően az autók fogyasztása 4,1 literre csökkent 100 kilométerenként, és ennek köszönhető a 109 g/km CO2 kibocsátás is, amivel a Skoda Fabia Combi GreenLine a kombi kategória legjobb eredményét produkálja.

Mivel a mostani adópolitika nem biztosít olyan kedvezményeket, amelyekkel még vonzóbb árakon lehetne árusítani a kisebb üzemanyag-igényű és lényegesen kevesebb károsanyag-kibocsátású autókat, ezért az új modellek ára nagyjából 300 ezer forinttal meghaladja a hagyományos autók árait. A Skoda Fabia GreenLine ára 4 371 000 forint, a Skoda Fabia Combi GreenLine pedig 4 567 000 forint.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

Kapcsolódó cikkek

Autóteszt

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!