/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Négy karikával az öt felé – Audi A3 Limousine Attraction 1,4 TFSI

2015. június 02. 14:20   |   Autoblog
címkék:  

Egy Győrben gyártott Audi A3 szedánnal töltöttünk együtt néhány napot, amely a tesztautók zömével ellentétben alapfelszereltségű volt, mégis különleges példány. Szász Emese vívó felkészülését segíti a riói olimpiára, aki biztosan sok örömét leli majd benne. Az A3 Limousine kevés extrával is tökéletes társ a mindennapokban.

Az Audi két évvel ezelőtt dobta piacra a lépcsőshátú A3 Limousine modellt, az első Audit, melynek teljes gyártási folyamata Magyarországon valósul meg. A szedán az Audi kompakt modellcsaládjának talán legvonzóbb tagja. Dinamikus kiállású autó, még a létező legkisebb, 16 colos kerekekkel és halogén fényszórókkal is. Minden oldala erős, de szemből és hátulról különösen sportosan fest. Emellett előnyére válik a lépcsőshátú autókra jellemző háromdobozos felépítés, ami arányossá teszi. Persze az Audi dizájnerei igyekeztek lendületes sziluettet rajzolni; a lankás tető nagyméretű hátsó szélvédőben folytatódik, a csomagtérfedél pici, az egész kupés hatást kelt. Nagyon szép, elegáns kialakítású a csomagtérfedélbe integrált hátsó légterelő ív.

Az Attraction alapfelszereltségű A3 Limousine teljesen más képet fest, mint amit a gazdagon felextrázott tesztautóknál megszokhattunk. Az alap konfiguráción felül tulajdonképpen csak egy első könyöktámaszt (50 800 forint) és a komfort csomag részeként 8 hangszórós MMI-rádiót, automata klímaberendezést, valamint multifunkciós bőr kormánykereket építettek az autóba. A 335 ezer forintos komfort csomagba belefért a Bluetooth kihangosító, valamint a kulcs nélküli nyitás és indítás, ám meglepő módon fedélzeti számítógép például már nem jutott, így a főműszerek közötti multifunkciós kijelzőről csak a hatótávot tudjuk leolvasni, a pillanatnyi és átlagfogyasztásról nincs fogalmunk. Ez azért a 21. században, pláne egy prémium márkánál meglehetősen érdekes.

Ha azonban túltesszük magunkat ezeken a hiányosságokon és az egyes minimálisan elvárt tételekért elkért magas összegeken, megállapíthatjuk, hogy a legszerényebb kivitelű Audi is valódi prémium érzést ad. A minőség elsőrangú, ami nemcsak az utastéri műanyagok színvonalán, hanem például a szellőzők kialakításán és szabályozásán is lemérhető. Ezek tekergetése komolyan mondom, élménnyel ér fel. Minden egy fokkal finomabb tapintású, mint például egy Volkswagenben, vagy akár egy fapados BMW-ben. A bőrkormány fogása is pazar, bőrülésekre azonban felesleges áldozni, mert a szövetborítású székek is fantasztikusan jók. Ideális kialakításúak és nagyon jól tartanak. Hosszú távon is kényelmesek. Emellett az ergonómia tökéletes, minden fontos gomb és kezelőszerv elérhető közelségben van a pulton, amely az egyik leginkább letisztult és átlátható a piacon. Az ideális, kényelmes vezetői pozíció megtalálása is gyerekjáték. A gyújtáskor kiemelkedő, 5,8 colos kijelzővel rendelkező alap MMI rendszer kezelése is hamar elsajátítható.

A közel 4,5 méter hosszú A3 szedán helykínálata korrekt. Elöl minden irányban nagy a tér, hátul viszont az autó már szűkebbre szabott. Kompaktautós mércével a hátsó lábtér átlagos méretű, normál testmagasságúak szépen elférnek egymás mögött, magas sofőr mögött azonban a térdek már érinthetik a kemény üléstámlákat.  Ezen kívül a hátsó pad kialakítása nem a legkomfortosabb, a támla katonásan, majdnem függőlegesen áll, s a 180 centiméternél magasabbak feje már vészesen megközelíti a plafont. A puttony azonban 425 literes, ráadásul szabályos alakú, könnyen pakolható. Csupán a poggyászokat kell magasra emelni a berakodáshoz.

A magyar „sporthősöket” támogató Rio Klub által adományozott Audi A3 limuzint a típushoz elérhető legkisebb motorral szállították, azonban az 1,4 literes, 125 lovas egység is igen lelkesen mozgatja a sofőrrel együtt is csak körülbelül 1,3 tonnás autót. A folyamatosan korszerűsített, a Volkswagen konszern temérdek modelljében vitézkedő 1,4 TFSI remek erőforrás, kiegyenlített nyomaték-leadásának köszönhetően széles tartományban, turbólyuk nélkül erőteljesen húz, vegyes üzemben pedig szerény fogyasztásával is megkedvelteti magát. A tesztút nagyobbik szakaszán mi 6,5 litert mértünk, ami annak fényében, hogy mi tettük bele az első néhány száz kilométert, dicséretes. Hatodik fokozatban, 130-nál 2900-at forog a főtengely, így a fogyasztás autópályán is szerény marad. Ha viszont odalépünk neki, nem várt vehemenciával mozgatja az autót. Jóval 10 másodperc alatti százas sprintet és 200 km/óra fölötti sebességet szavatol, ami a mai körülmények között bőven elegendő.

Az A3 szedánt lenyűgözően jó vezetni: remek a motor és a kézi váltó összhangja, nagyon jó a kormányzás és a futómű, amivel a botrányos minőségű budapesti utakon is fölényesen siklik át. Utóbbi a legkisebb, 16 col méretű kerekek és a rájuk húzott 205/55-ös gumik érdeme is, amelyekkel igazán komfortosan viselkedik. Az A3 szedánnal így szinte pihentető az utazás.

A „bajnoki” Audi A3 Limousine a legkisebb motorral és alapfelszereltséggel hagyta el a győri üzemet, alapára 6,6 millió forint volt. Ehhez adódott néhány extra, a 16 colos könnyűfém kerekek, az első ködlámpák, a belső komfort csomag, az első könyöktámasz, valamint a fűthető első ülések, ami 7,3 millió forintra módosította a vételárat. Józanul kialakított konfiguráció, ami minden valóban szükséges kényelmi és biztonsági tételt tartalmaz.

Reméljük, hogy a vadonatúj Audi A3 szedánnal könnyebb lesz Szász Emese és a többi kiválasztott „sporthős” felkészülése a 2016-os riói olimpiára. A közlekedés stressz mentes és gyors lesz, a csomagtartóba pedig minden sportszer belefér majd.

Tesztadatok
  • Jelleg
  • alsó-középkategóriás szedán
  • Motor
  • 1395 cm3
  • soros négyhengeres, 16 szelepes turbómotor
  • Teljesítmény, nyomaték
  • 94 kW (125 LE) @ 5000-6000 RPM
  • 200 Nm @ 1400-4000 RPM
  • Fizikai paraméterek
  • Hosszúság: 4460 mm
  • Szélesség: 1800 mm
  • Magasság: 1420 mm
  • Tengelytáv: 2640 mm
  • Csomagtér: 425 liter
  • Menetteljesítmény
  • Csúcssebesség: 205 km/h
  • Gyorsulás 1-100 km/h: 9,2 s
  • Fogyasztás (város / országút / vegyes):
    6,7 / 4,4 / 5,3 l/100 km
  • Tesztfogyasztás: 6,7 l/100 km
  • Árak
  • Alapár: 6 644 870 Ft
  • Tesztautó ára: 7 309 080 Ft

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

Kapcsolódó cikkek

Autóteszt

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!