/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Abu Dhabi tizenötödször – helyszíni beszámoló az F1-es szezonzáróról

2023. november 27. 08:41   |   Autoblog
címkék:  

A rendkívül hosszúra nyúlt Las Vegas-i hétvége után egy komolyabb utazás várt a Forma-1 mezőnyére, mely idén is Abu Dhabiban zárult.

A hétvége során végig érzékelhető volt a teljes évet végig utazó embereken a szezon végi fáradtság, a Yas Marina versenypálya paddockjában több csapattaggal is beszélgettünk, akik kivétel nélkül várták már, hogy meglengessék vasárnap a kockás zászlót. Ennek értelmében a teljes hétvége oldottabb körülmények között zajlott, a Yas szigeten pedig egész hétvégén remek hangulat uralkodott, melyet az esténként megrendezett koncertek színesítettek tovább.

Fejlesztéseket a mezőny nagy része természetesen nem hozott Abu Dhabiba, három csapatnál azonban megfigyelhetők voltak új elemek: az Alfa Romeo, az Aston Martin és az AlphaTauri készült újításokkal. A csütörtöki médianap egyik leginkább felkapott témája a Hamilton-Red Bull „ügy” volt, mely eredetileg a Daily Mailtől indult, akik azt állították, hogy Hamilton megkereste a Red Bullt egy esetleges versenyzői üléssel kapcsolatban. Hamilton hamar cáfolta az értesüléseket, elmondása szerint a csapatából senki nem beszélt a Red Bullal.

A pénteki első szabadedzés rendkívül különleges és szokatlan volt, hiszen tíz fiatal versenyző is lehetőséget kapott az idei utolsó versenyhétvégén. Az újoncok névsorát Jake Dennis (Red Bull), Isack Hadjar (Red Bull), Robert Shwartzman (Ferrari), Frederik Vesti (Mercedes), Jack Doohan (Alpine), Pato O’Ward (McLaren), Théo Pourchaire (Alfa Romeo), Felipe Drugovich (Aston Martin), Zak O’Sullivan (Williams) és Oliver Bearman (Haas) alkották, a szabályok értelmében minden csapatnál legalább két szabadedzésen lehetőséget kell kapnia egy fiatal versenyzőnek. Az újoncok részvételével zajló első gyakorláson George Russell volt a leggyorsabb, a Mercedes brit versenyzője mögött Felipe Drugovich és Daniel Ricciardo végeztek. A szabadedzés kezdete előtt nem sokkal érkezett a hétvége egyik legfontosabb híre, a McLarennél ugyanis megerősítették, hogy 2030-ig továbbra is a Mercedes erőforrásait használják majd.

A második szabadedzésre visszaállt a rend, az első gyakorlást kihagyó versenyzők pedig visszaülhettek versenyautójukba. A két piros zászlós megszakítással tarkított edzésen Charles Leclerc autózta a leggyorsabb kört, a monacói mögött pedig Norris és Verstappen zárt. A pénteki napon egy fontos megbeszélésre is sor került a Yas Marina versenypálya paddockjában, összeült és ülésezett ugyanis az F1-es bizottság, melynek részleteiről a sport365.hu-n számoltunk be.

A harmadik szabadedzésen a pénteki első gyakorláshoz hasonlóan George Russell autózta a leggyorsabb köridőt, akit a két McLaren követett Norris-Piastri sorrendben. A kvalifikáción már a Q1-ben érkezett a meglepetés, Carlos Sainz ugyanis a 2019-es Brazil Nagydíj óta először nem jutott túl az időmérő első szakaszán. A Q2-ben Las Vegashoz hasonlóan ismét kiesett Lewis Hamilton, a hétszeres világbajnok tehát sorozatban második versenyhétvégéjén nem jutott be az időmérő záró szakaszába. A Q3-ban nem volt gyorsabb versenyző Max Verstappennél, a háromszoros világbajnok holland tizenkettedik pole pozícióját szerezte 2023-ban. A második rajtkocka Leclerc-nél landolt, míg a második sorból Piastri, valamint Russell várhatták a piros lámpák kialvását.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 26: Scuderia AlphaTauri Team Principal Franz Tost is hugged by Yuki Tsunoda of Japan and Scuderia AlphaTauri ahead of his final race prior to the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 26, 2023 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES – NOVEMBER 26: Scuderia AlphaTauri Team Principal Franz Tost is hugged by Yuki Tsunoda of Japan and Scuderia AlphaTauri ahead of his final race prior to the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 26, 2023 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Ahogy idén a legtöbb futam, az Abu Dhabi verseny is teltház előtt került megrendezésre, melyre számos híresség kilátogatott, közülük is sok futballista érkezett a versenyre, a brazil Ronaldo, Kevin de Bruyne, Paul Pogba, Patrice Evra és Kun Agüero is a helyszínről követték az eseményeket. A futamot a 2023-as szezont abszolút domináló Max Verstappen nyerte, a holland mellé Leclerc és Russell állhattak fel a dobogóra. Verstappen szezonbeli tizenkilencedik győzelme azt is jelenti, hogy immáron harmadik helyen áll a Forma-1-es győzelmek örökranglistáján, a hollandok kedvencénél csak Lewis Hamilton és Michael Schumacher tudott több alkalommal győzni. Rendkívül fontos és értékes harmadik helyet szerzett George Russell, melynek köszönhetően a Mercedes szerezte meg a konstruktőri második helyezést, mindössze három ponttal megelőzve a Ferrarit. A verseny történéseiről részletesen beszámoltunk a sport365.hu-n, melyet ide kattintva tudtok elolvasni.

Érzelmes hétvégén van túl Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke hosszú pályafutását követően vonul nyugdíjba. Az osztrák szakember 23 évet volt jelen a Forma-1-ben, melyből 18 szezont jelenlegi csapatánál, Faenzában töltött. Az AlphaTauri speciális baseball sapkával, valamint a vasárnapi futam előtt sorfallal búcsúztatta a távozó csapatfőnököt, akinek a helyét 2024-től Laurent Mekies veszi át.

A Forma-1-es világbajnokság következő szezonja kevesebb mint 100 nap múlva, 2024 márciusának első hétvégéjén veszi kezdetét.

 

Fotók: Red Bull Content Pool

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/