/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Alonso-Vettel első sor a Német Nagydíjon

2012. július 21. 15:33   |   Autoblog
címkék:  

Fernando Alonso vághat neki az élről a Német Nagydíjnak, miután megnyerte az esős időmérőt. A Ferrari spanyolja mellől Sebastian Vettel, a második sorból Michael Schumacher és Nico Hülkenberg indulhat, miután Mark Webber rajtbüntetést kapott.

A délelőtti szabadedzéshez hasonlóan borongós, de száraz idő várta a mezőnyt a Német Nagydíj időmérőjének kezdetekor is. A meteorológusok esőt jósoltak a kvalifikáció második felére, ami meg is érkezett, és némileg az erősorrendet is felforgatta. Mindenki igyekezett minél hamarabb mért kört futni, hiszen ilyen körülmények között nem érdemes kockáztatni azzal, hogy az etap végére tartogatják mért körüket, hiszen ha a vártnál korábban kezd esni, akkor könnyen kieshetnek. Az első etapban a McLarenek és a Ferrarik diktálták a tempót, félidőben Lewis Hamilton 1:16.383-as eredménye volt az etalon. A brit ezen még faragott kicsit, majd csapattársával együtt a bokszban ki is szállt autójából. Nyugodtan megtehették, hiszen továbbjutásuk nem volt veszélyben.

Mivel a húszperces nyitószakasz száraz aszfalton zajlott, a papírforma nem borult, így a Caterham, a Marussia és Hispania pilótái számára a szokásoknak megfelelően már ekkor véget ért az időmérő edzés. Hozzájuk Jean-Eric Vergne csatlakozott, a Toro Rosso pilótáját Michael Schumacher ejtette ki az utolsó pillanatban. Mark Webber is csak nagy nehezen tudta bebiztosítani helyét a Q2-ben, de végül nagy meglepetés nem született. A második etap már szemerkélő esőben kezdődött, majd perceken belül eleredt az eső, és a pálya állapota fokozatosan egyre rosszabbá vált. Az első percekben, még az intermediate abroncsokkal megfutott köridők döntötték el a továbbjutást, a hajrában ugyanis már az esőgumikkal nem lehetett versenyképes időket futni.

Ez okozta Nico Rosberg és Romain Grosjean vesztét is, ők kimaradtak a top10-ből, ráadásul mindkettejüknek öthelyes rajtbüntetésük van, így sok jóra nem számíthatnak vasárnap. Az esélyesek közül Felipe Massa is idő előtt búcsúzott a Ferrarival, a brazil ráadásul csapattársát, Fernando Alonsót is feltartotta a nagy káoszban, de a spanyol továbblépett. Daniel Ricciardo (Toro Rosso), a két Sauber és a Williamsszel Bruno Senna sem tudott a Q3-ba kerülni.

A tíz legjobb köridő birtokosa mostoha körülmények közt folytathatta az időmérőt, Nico Hülkenberg Force Indiája például a hátsó hosszú egyenesben úszott fel a vízen, de szerencséjére a kavicságyból a füvön keresztül még vissza tudott kapaszkodni az aszfaltra. Button volt az első, aki kihajtott a pályára, 1:46-os idővel kezdett, vagyis fél perccel volt lassabb, mint száraz aszfalton. Button idejét többen is megjavították, de nagyon nehéz volt pályán tartani az autókat. Az utolsó percekre az eső alábbhagyott, és a köridők is javulni kezdtek. Vettel, Webber és Alonso is állt az élen hosszabb-rövidebb ideig, a hajrá is az ő csatájukat hozta. Végül messze Alonso volt a legjobb, így ő rajtolhat az első helyről. A remek formában lévő Ferrari-pilóta mellől Sebastian Vettel rajtol majd a Red Bullal, így ő lett a legjobb német.

Webber a harmadik legjobb idővel zárt, de váltócsere miatti rajtbüntetése után csak nyolcadikként rajtolhat majd. Így a második rajtsort két német, Michael Schumacher (Mercedes) és Nico Hülkenberg foglalhatja el. Webber elől rajtol majd Pastor Maldonado és a két McLaren is. Az ötödik sorba Paul di Resta (Force India) és Kimi Räikkönen (Lotus) kvalifikálta magát. A szabadedzések és az időmérő nagy része is esős körülmények között zajlott, ám a versenyt várhatóan már végig száraz aszfalton rendezik majd. A gumik így központi szerepet kaphatnak a vasárnap 14 órakor rajtoló Német Nagydíjon, hiszen azokat a mezőny tagjai a tréningeken nem igazán ismerhették ki, így a Pirelli slickek még okozhatnak meglepetéseket számukra.

F1Világ

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/