/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Kulcsszerep hárul majd a Williams új technikai igazgatójára

2023. december 06. 08:48   |   Autoblog
címkék:  

Július végén, a Belga Nagydíj hétvégéje alatt érkezett a bejelentés, hogy Pat Fry technikai igazgatóként csatlakozik a Williams istállóhoz. A grove-i alakulat utolsó technikai vezetője Paddy Lowe volt, ám Lowe még 2019-ben távozott a csapattól, azóta pedig nem tudták feltölteni a megüresedett pozíciót.

Pat Fry hosszú Forma-1-es karrierrel rendelkezik, megfordult már a Benetton, a McLaren, a Ferrari, a Manor és a Renault (később Alpine) csapatnál is. Szaktudása megkérdőjelezhetetlen, a paddockon belül pedig mindenki elismeri. James Vowles, a Williams csapatfőnöke kinevezése óta egyik legfontosabb feladataként emlegette a technikai igazgatói pozíció feltöltését, Fry személyében pedig egy tapasztalt szakembert sikerült megszerezniük.

A Williams komoly hosszútávú célokat tűzött ki maga elé, melyek elérése érdekében egy nagyon alapos stratégiai tervet készítettek. „Vállalati szinten már kidolgozásra került a stratégiánk, ami körülbelül négy-öt évig tart, hiszen vannak benne hosszú átfutási idővel rendelkező részek. Ilyen például a szimulátor, melynek a fejlesztése húsz hónapos munka. Ami az épületeinket és a gyárat illeti, két-három évbe telik, mire felújítjuk őket. Előre kell gondolkodnunk a struktúrát és a rendszereket illetően is, hiszen hosszú távra tervezünk” – felelte kérdésünkre James Vowles az év korábbi részében, amikor a csapat stratégiájáról kérdeztük egy exkluzív interjú keretein belül.

Vowles a csapat erősségeit és gyengeségeiről a következőket mondta: „Az erősségünk az agilitás. A csapat hosszú évekig a túlélésért küzdött, nem gondolkodtak előre. Ha adok nekik egy problémát és egy hetet a megoldáshoz, meg fogják oldani a feladatot határidőn belül. Amikor egy nagyobb problémáról beszélünk, amihez egy hónap szükségeltetik, annak a megoldása már nem történik meg határidőn belül. Ez abból fakad, hogy a csapatnak hosszú évekig nem volt megfelelő pénzügyi háttere és humán erőforrása. Ezt a helyzetet nem lehet egy hét vagy egy hónap alatt megváltoztatni, ehhez évek kellenek. Az embereknek meg kell érteniük, hogy nem a túlélésért küzdünk. Azért vagyunk a Formula 1-ben, hogy sikeresek legyünk, nem aggódhatunk azon, hogy mi fog történni a jövő héten. Ami az erősségeket illeti, ide tartozik a műhelyünk és a szélcsatornánk, ami nem sokkal tér el a Mercedes által használttól. Viszont ez csak két terület a többi százhoz képest, amiben le vagyunk maradva. Az igazat megvallva, a létesítményeink túlnyomó többsége a közelében sincs annak a szintnek, ami egy bajnoki címhez szükséges. Külön kiemelném a csapatunknál dolgozó személyeket, akik rendkívül képzettek és nagyon keményen dolgoznak, azonban sokak számára nem egyértelmű, hogy mi szükségeltetik manapság a kiválósághoz. Az embereink közül többen nem tudják, hogy milyen szintet követel meg a Forma-1. Átéltem már hasonlót, időre lesz szükségünk, hogy ebből kilábaljunk.”

De mit gondol az új technikai igazgató Vowles nézőpontjáról?

„Úgy gondolom, jól értékelte a helyzetet. Egyértelmű, hogy rengeteg, a teljes szervezetet átfogó munka áll előttünk. Nincs azonban olyan feladat, amit ne tudnánk megoldani, de nem két perces munkákról van szó. Körülbelül 3-5 évre van szükségünk ahhoz, hogy elérjünk oda, ahol lenni szeretnénk. Fontos, hogy a stratégia mindenki számára világos legyen, tehát a garázsban dolgozó szerelőkön át a gyárban lévő forgácsolóknak is tisztában kell lenni azzal, hogy merre haladunk és mit szeretnénk elérni. Az elmúlt 3-4 hét leginkább azzal telt, hogy feltérképezzem a jelenlegi helyzetünket, megértsem mik az erősségeink és a gyengeségeink” – mondta Pat Fry egy sajtóesemény keretein belül Abu Dhabiban, melyen kollégánk is részt vett.

„Az elsődleges szempont az, hogy létezzen egy átfogó terv arról, hogy mit akarunk szervezetként elérni. Egy olyan csapatnál, ahol nincs elegendő erőforrás és pénzügyi háttér, az emberek gyakran beleesnek abba a helyzetbe, hogy minden szervezeti egység a saját kis világát éli. Mindent a stratégiára kell felépítenünk, az alapján kell tréningelnünk az embereket, illetve kialakítani a megfelelő hozzáállást” – folytatta Fry. “Jelen pillanatban a fő feladatom, hogy meghatározzam milyen technikai eszközök és technológiák szükségesek ahhoz, hogy elérjük a hosszútávú céljainkat. Voltak már egyeztetéseim a különböző műszaki osztályok vezetőivel, a végén pedig közösen fogjuk meghozni a döntést, hogy pontosan mire van szükségünk.”

„A célunk, hogy 2-4 év múlva esélyünk legyen a világbajnoki címért harcolni, ott szeretnénk tehát lenni az első három csapat között. Ha megnézzük, hogy hol vagyunk most, ez egy rendkívül nehéz feladat lesz, de hisszük, hogy lehetséges. A 2026-ban érkező új szabályok új lehetőségeket jelentenek. Természetesen a nagy csapatok ilyenkor is előnyben vannak, hiszen jobb eszközök állnak rendelkezésükre, hogy a szabályok adta lehetőségeket minél alaposabban analizálják. Ez lehet az első komolyabb lehetőség számunkra, hogy előrébb kerüljünk, ezért a lehető legkeményebben kell dolgoznunk. Bátran ki merem jelenteni, hogy elkötelezettek vagyunk a céljaink iránt. Az elköteleződésnek mindig legfelülről kell jönnie, mi pedig maximálisan hiszünk a stratégiánkban” – tette hozzá Pat Fry.

Borítókép: Tóth Zsombor / Sport365

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/